معمولا اولین گام برای آشنایی با قرآن روخوانی آن است که اکثر مواقع سخت به نظر میرسد. همه ما در هنگام برخورد با زبان و محتوایی جدید دچار مشکلاتی در درک آن میشویم. قرآن نیز از این قاعده مستثنی نیست زیرا زبان قرآن، زبانی پر رمزوراز و پیچیده است. در چنین شرایطی چه باید کنیم؟ آیا باید در میانه مسیر کار را رها و هدف خود را فراموش کنیم؟ اگر شما در مسیر آشنایی با قرآن هستید و مشکلاتی در روان خوانی و حفظ آن دارید، تا انتها با این مطلب همراه باشید. زیرا در ادامه راهکارهایی معرفی میشوند که به شما کمک میکنند هر چه بهتر و راحتتر با این کتاب آسمانی مأنوس شوید. حتی شاید با داشتن استمرار و تلاش کافی بتوانید قرآن را حفظ کنید.
7 نکته برای تقویت روخوانی قرآن
تصور نکنید که شما در این مسیر تنها هستید، زیرا همه در اولین قدم برای فراگیری قرائت قرآن تلاش و کوشش زیادی داشتهاند. پس دلسرد نشوید و به این فکر کنید که روخوانی و درک صحیح کلام الله چه اثرات مثبتی در زندگی شما خواهد داشت. در ادامه مسیر هم، نکاتی را که پیرامون آن صحبت خواهیم کرد مدنظر قرار دهید تا فراگیری و تقویت روخوانی قرآن برای شما آسان شود.
1. هدفمند و وفادار پیش بروید
اولین کاری که در مسیر انس با قرآن و آشنا شدن با این کتاب آسمانی باید انجام دهید، تعیین هدفی است که اجرای آن امکان پذیر باشد. شما باید متناسب با شرایط روحی، جسمی و اجتماعی که دارید برای خود مسیری مشخص، واضح و روشن را طراحی کنید. مسیری که توانایی طی کردن آن را داشته باشید. بعد از این که هدف خود را مشخص کردید باید به خود قول بدهید که تحت هر شرایطی به آن وفادار و پایبند بمانید و در اجرای آن مضایقه نکنید.
به عنوان مثال شما میخواهید روخوانی قرآن را در خود تقویت کنید؛ اما کارمند هستید و دو فرزند کوچک نیز در خانه دارید. در چنین شرایطی شما نمیتوانید روزی ۵۰ صفحه از قرآن را تلاوت کنید و اگر اینطور هدفگذاری کنید، سرخورده میشوید و مسیر را ترک میکنید. به جای این کار میتوانید روزی ۵ صفحه اما مستمر قرآن بخوانید. مطمئن باشید اگر درست هدف گذاری کنید و به آن وفادار بمانید زودتر از آنچه که فکرش را بکنید به مقصد میرسید.
2. در مسیر انس با قرآن صبور باشید و به خدا توکل کنید
معمولاً رسیدن به اهداف و کسب موفقیت آسان نیست و نیاز به تلاش و کوشش بسیار است. کسب مهارت در قرآن و یا حفظ آن نیز از این قاعده مستثنی نیست. زبان قرآن با زبان مادری شما متفاوت است، بنابراین یاد گرفتن و درک آن زمان بیشتری میطلبد. مهمترین چیزی که در مسیر آموختن و حفظ قرآن به شما کمک میکند، صبر و توکل است. با انگیزه مسیر را طی کنید و مطمئن باشید این کار خیر و پرفضیلت شما از جانب خداوند بی جواب نمیماند و خودش مسیر را برایتان هموار میکند.
3. تجوید یا درست خوانی قران را یاد بگیرید
برای اینکه تجربه خوبی از قرائت و روخوانی قرآن کسب کنید، توصیه میکنیم از همان ابتدا سعی کنید علم تجوید را یاد بگیرید. فراگیری علم تجوید تنها به روانخوانی قرآن کریم کمک نمیکند؛ به کمک این علم اگر خواستید حافظ قرآن شوید، آیات بهتر در ذهن شما ثبت و ضبط میشوند.
4. آهنگ آیات و دستور زبان قرآن را بشناسید
فرقی نمیکند هدف شما حفظ قرآن است یا تقویت روخوانی قرآن. در هر دو صورت اگر بتوانید با دستور زبان عربی آشنا شوید و آن را فرا بگیرید سرعت و دقت شما افزایش مییابد. همین امر کمک میکند با موسیقی و لحن آیات بیشتر آشنا شوید و آیات سریعتر در ذهن و قلب شما ماندگار شوند.
5. قرآن را با ترتیل قرائت کنید
تلاوت قرآن با ترتیل کمک میکند آیهها موزونتر و آهنگینتر به گوش برسند و جذابیت مسیر دو چندان شود. برای این که بتوانید تلاوت قرآن به روش ترتیل را بیاموزید میتوانید از کلاسهای آنلاین موسسه علیین استفاده کنید.
6. ترجمه و درک مطلب قرآن را فراموش نکنید
شما نمیتوانید رابطه محکمی با قرآن برقرار کنید مگر اینکه معنا مفهوم آیات را درک کنید. بنابراین توصیه میشود بعد از اینکه روخوانی آیات را یاد گرفتید و آنها را به خاطر سپردید، معنای آیات را نیز فرابگیرید و مفهوم آنها را به خاطر بسپارید. این کار به شما کمک میکند زمانی که خواستید آیات را به یاد بیاورید و از حفظ تلاوت کنید ارتباط معنایی آنها به هم نخورد و مطالب در ذهن شما منسجم باقی بمانند.
7. ارتباط بین مفاهیم و اصطلاحات قرآن را درک کنید
یکی دیگر از مسائلی که در افزایش مهارت روخوانی و حفظ قرآن به شما کمک میکند، درک تناسب موجود بین اصطلاحات و مفاهیم قرآن است. شما نمیتوانید بدون شناخت آیات و داشتن دانش کافی نسبت به آنها، حافظ و یا قاری خوبی شوید. بگذارید این مطلب را با یک مثال شرح دهیم. روایت است که روزی فردی در بیابان آیه «والسارق والسارقه فاقطعو ایدیهما جزاء بنا کسبا نکات من الله» تلاوت میکرد و آیه را با عبارت «والله غفور الرحیم» به پایان میرساند. شخص دیگری که نزدیک این فرد بود به او گفت تو آیه را اشتباه تلاوت میکنی زیرا آغاز و پایان آیه با یکدیگر تناسب ندارند. چگونه خداوند هم از کیفر و عقوبت سخن میگوید و هم خودش را غفور و رحیم مینامد؟ پایان این آیه عبارت «و الله العزیز الحکیم» است. با توجه به مثال فوق، مشخص میشود که شناخت تناسب میان اصطلاحات قرآن و مفاهیم موجود در آن تا چه اندازه میتواند در افزایش مهارت و پیشرفت شما موثر باشد.
در پایان به یاد داشته باشید برای اینکه بتوانید حافظ و یا قاری خوبی شوید مهمترین مسئله داشتن صبر، تلاش و استمرار است. شما در این مسیر موفق نمیشوید مگر با داشتن استقامت و پشتکار. در مسیر انس با قرآن باید نسبت به یادگیری برخی مسائل مانند تجوید، ترتیل، صرف و نحو، شناخت ارتباط بین اصطلاحات قرآنی و درک معنا و مفهوم آیات حساس باشید و ریزبینانه عمل کنید از این تا پایان این مطلب با ما همراه بودید سپاسگزاریم. اگر نظر یا پرسشی رابطه با روشهای تقویت روخوانی قرآن دارید، لطفا آن را در بخش کامنتها با ما و سایر همراهان علیین به اشتراک بگذارید.
بدون دیدگاه