قرآن معجزهای است که با هدف هدایت بشر به سر منزل مقصود، بر پیامبر عظیم الشان اسلام، حضرت محمد صلی الله علیه و آله نازل شده است. این کتاب آسمانی شامل آیاتی است که از همان ابتدا موجب هدایت و سعادت انسانها شد. گواه این مدعا میتواند زندگی فلاکت بار و جاهلی اعراب قبل از اسلام باشد. دگرگونی که قرآن در زندگی آنها به وجود آورد و زندگی آنها را اصلاح کرد، انکارناپذیر است. آن مردم جاه طلب و گمراه به انسانهایی با اهداف عالی تبدیل شدند که زندگیشان در جهت کسب رضای خداوند شکل گرفت. قرآن چطور میتوانست چنین تحول بزرگی ایجاد کند؟ در ادامه قصد داریم کمی بیشتر راجعبه اعجاز و تاثیر قرآن بر زندگی انسانها صحبت کنیم.
ارتباط با معبود
یکی از مهمترین ثمرات انس با قرآن، ارتباط با الله است. قرآن در ابعاد مختلف زندگی انسانها تاثیر میگذارد و اثر آن را میتوان در جنبههای مختلف فردی و اجتماعی بررسی کرد. انسانها نیازمند ارتباط مستقیم با آفریننده خود هستند و یکی از بهترین راههای برقراری این ارتباط مناجات، راز و نیاز و بهره گرفتن از آیات قرآن است. قرآن روح انسانها را نوازش و آنها را در مسیر رسیدن به سعادت هدایت میکند.
ارتباط با قرآن و درک معنای زندگی
قرآن باعث میشود درهای معرفت و شناخت بر روی انسانها گشوده شود. انسان همیشه در تکاپوی معنا و مفهوم زندگی و کشف راز و رمزهای آن بوده و هست. توسل به قرآن و انس با آن کمک میکند روح بشر به سرچشمه علوم متصل شود و آسایش و آرامش جانش را فرا بگیرد.
شاید بگویید انسان با توسل به علوم موجود نیز میتواند پاسخ سوالات خود را بیابد. اما مفاهیمی مانند تعریف قرآن از انسان «ِنّي جاعِلٌ فِي الأَرضِ خَليفَةً»، تعریف قرآن از خداوند «اللَّهُ نُورُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ» و تعاریفی که نشان از نظم و هماهنگی جهان دارند «وَالشَّمْسِ وَضُحَاهَا، وَالْقَمَرِ إِذَا تَلَاهَا، وَالنَّهَارِ إِذَا جَلَّاهَا، وَاللَّيْلِ إِذَا يَغْشَاهَا» مواردی هستند که تنها با توسل به قرآن درک میشوند.
از دیگر مواردی که تنها از طریق انس با قرآن برای انسانها روشن میشوند آگاهی از جهان پس از مرگ و جزئیات جهان آخرت است. زیرا تجربیات انسانها نمیتواند پاسخگوی چنین موضوعاتی باشد اما سورههایی چون واقعه، صافات و مرسلات به خوبی قیامت را تصویر کردهاند.
قرآن، شفای درد مسلمین
حضرت علی علیه السلام در سخنان خود میفرمایند: “در قرآن درمان بزرگترین دردها وجود دارد. درد کفر، نقاق و گمراهی با قرآن درمان میشود.” همانطور که از این سخن برمیآید منظور امام علی علیه السلام دردهایی چون کفر، نفاق گمراهی و ضلالت است که موجب تاریک شدن روح میشوند. درخواست شفا برای چنین دردهایی مختص کسانی است که به عمق آیات پی بردهاند و مشتاق شفای معنوی هستند.
علاوهبر این قرآن باعث میشود فرد شجاع و مقاوم شود. گواه این مدعا داستان عباد و عمار، دو تن از یاران پیامبر است. در راه بازگشت از جنگی، پیامبر عباد و عمار را بهعنوان نگهبان شبانه انتخاب کرد. تصمیم بر آن شد که دو جوان نوبتی نگهبانی بدهند. عمار خوابید و عماد د در زمان نگهبانی خود به نماز برخاست. کمی دورتر فردی از یاران دشمن آنها را زیر نظر داشت. همین که متوجه عباد شد تیری به سوی او افکند. عباد که در حال نماز بود اعتنایی نکرد و به نماز ادامه داد. این موضوع سه مرتبه تکرار شد و در آخرین بار عباد که نمازش را تمام کرده بود دوستش را بیدار کرد. عمار به او گفت چرا زودتر مرا بیدار نکردی؟ او گفت در حال خواندن سورهای بودم که نمیخواستم آن را قطع کنم. نیرویی که تلاوت سوره به من میبخشید بر درد تیر غلبه میکرد. به خدا سوگند اگر از به خطر افتادن امنیت اردوگاه نمیترسیدم سوره را تا پایان ادامه میدادم.
هدایت و سازندگی روح
انس با قرآن کمک میکند انسان از مسائل زودگذر دنیوی فاصله بگیرد و به سالکی در راه حق تبدیل شود. انسان هرچه در این مسیر پیشتر می رود نیاز و عطشش برای دانستن و آموختن بیشتر میشود و تا جایی پیش میرود که درهای معرفت به روی او گشوده و راز های نهان برایش آشکار میشوند. آنجا نقطهای است که قلب و روح انسان تطهیر شده و خیر و برکت وارد زندگی او میشود. اثر انس با قرآن زمانی مشهود میشود که با تدبر و تأمل همراه باشد.
برای توضیح بیشتر این موضوع میتوان به روایت زیر استناد کرد که روزی ابوحمزه به ابن عباس گفت من در خواندن قرآن خیلی سریع هستم و معمولاً آن را سه روزه به اتمام میرسانم. ابن عباس گفت اما من ترجیح میدهم یک شب کامل را با خواندن سوره بقره با تأمل و تدبر سپری کنم تا اینکه از کنار آن با سرعت بگذرم.
روایت فوق نشان میدهد که مطالعه قرآن به تنهایی کافی نیست. این مطالعه زمانی اثربخش است که با تدبر و درک آیات همراه باشند.
قرآن کتابی است که برای هدایت انسانها نازل شده است. این کتاب بهترین انتخاب برای رسیدن به سعادت جاودانه در پرتو حقیقت است. قرآن روش درست زیستن را به انسانها آموزش میدهد و برنامهای در اختیار افراد میگذارد که تمام ابعاد زندگی انسان و سعادت فردی، اجتماعی، دنیوی و اخروی او را تضمین میکند. در این مقاله تعدادی از آثار انس با قرآن را برشمردیم و از اینکه تا پایان این مطلب با ما همراه بودید سپاسگزاریم. اگر پیشنهادی در جهت تکمیل یا بهبود این مقاله دارید در بخش کامنت با ما و سایر همراهان موسسه علیین در میان بگذارید.
بدون دیدگاه