زمان ویدئو
6:26 دقیقه
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام به حافظان محترم و عزیزانی که در مسیر حفظ قرآن قرار دارند.
هر پرنده ای برای پرواز نیاز به دو بال دارد. قطعاً با یک بال پرنده قادر به پرواز نخواهد بود. یک حافظ قرآن نیز چنانچه می خواهد پیشرفت ایده آلی داشته باشد، به لحاظ ذهنی باید دو بال را به صورت همزمان داشته باشد. نکته ای که بیان می کنیم را به دقت مد نظر قرار دهید. در کشور ما معمولاً یک بال را حافظان دارند. بال اول که بال جدیت، کوشا بودن و عزم و اراده لازم است. حافظ باید به صورت جدی و با عزمی راسخ در تمرینات حضور یابد.
بال دوم نیز حفظ آرامش به هنگام انجام تمرینات خواهد بود. متاسفانه معمولاً دوستانی که در مسیر حفظ قرآن قرار دارند به اصطلاح از یک ور بوم خواهند افتاد. یا بیش از حد جدی بوده و تنش زیادی در خود به وجود می آورند و با ایجاد استرس در خود تمرکز خود را از دست می دهند.
حال در طرف مقابل می توان گفت که از آن ور قضیه افتاده و حافظ کاملاً ریلکس و بی برنامه اقدام به انجام تمرینات می نمایند. توجه داشته باشید که این دو بال باید در حالت تعادل قرار داشته باشند. شما زمانی می توانید حافظ خوبی باشید که بسیار در تمرینات جدی بوده و در عین حال دارای آرامش درونی و آرامش تمرکزی باشید. این شرایط به خصوص در هنگام مسابقات و محافل یا آوردگاه های مهم، اصولاً مورد نیاز خواهند بود.
توجه داشته باشید که ما مسابقات متعددی در داخل و خارج کشور خواهیم داشت و شما زمانی می توانید به عنوان نماینده کشور در مسابقاتی مهم حضور موفقی داشته باشید که هم کاملاً جدی و خوش تمرکز در اجرا باشید و هم به خوبی بتوانید استرس خود را کنترل کرده و آرامش خود را حفظ کنید.
شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که گاهی اوقات آیه را کاملاً بلد بوده ولی هول شده و آیه را فراموش می کنید. این مورد در تمرینات بیشتر اتفاق می افتد. گاهی اوقات در کلاس ها با شاگردی مواجه می شویم که بیان می کند ما در تمرینات این آیه را به خوبی خواهیم خواند. ولی به هنگام مواجهه با جمع، قدرت خواندن آن را نداریم و آیه را فراموش می کنیم. این شرایط نشأت گرفته از علت ایست که شما تمرین جدی بودن یا تمرین آرام بودن را یا درست و به صورت متعادل نداشته اید، یا کلاً بر عکس عمل می کنید. یعنی هنگامی که تنها هستید به جای این که در تمرینات جدیت به خرج دهید و خود را در جمع فرض بکنید و یا خود را در مجضر استاد فرض نمایید و خود را در پشت میکروفون احساس کرده و جدیت خاصی داشته باشید، کاملاً ریلکس بوده و حواستان به جاهای مختلف پرت می شود.
حال زمانی که در عرصه واقعی کلاس قرار دارید و برای اجرا در این عرصه یا مسابقات و یا در محضر استاد واقعا هستید، آنجا تازه سعی می کنید که تمرین آرامش انجام دهید. به طور قطع این اتفاق برای شما شدنی نخواهد بود. چرا که شما تاکنون نتوانسته اید ذهن خود را بالانس کرده و یا به موقع تمرین نکرده اید و کاملاً برعکس عمل خواهید کرد.
در حقیقت باید بدانید حافظی به عنوان یک حافظه موفق شناخته می شود که زمانی که تنهاست و در حال انجام تمرینات است عیناً حس کند که در جمع قرار گرفته و در یک سالن همایش در حین انجام مسابقه حضور دارد و در محضر هیئت داوران قرار گرفته است. یعنی کاملاً جدیت به خرج داده و به انجام تمرین بپردازد.
در طرف مقابل هنگامی که در کلاس حضور داشته و یا در یک همایش قرار دارد باید به خود تلقین نماید که قرآن خواندن در این شرایط نیز بسیار ساده بوده و به مانند تنهایی خود می تواند آن را انجام دهد. وی باید یادآوری کند که چگونه هنگام انجام تمرینات حواس خود را به آیات و توالی ترجمه ها دوخته بود.
معمولاً آدم ها بر عکس عمل می کنند. یعنی در جو جمعیت فرو رفته و به هنگام تنهایی نیز کاملاً بی خیال بوده و آزادی خاصی از خود بروز می دهند.
خب پس تا اینجا بیان شد که دقیقاً حافظ باید به مانند پرنده ای باشد که دو بال داشته و بتواند به خوبی پرواز کند. پس باید به خوبی جدیت خود را مدیریت کرده و نیز بتوانید آرامش ذهنی خود را به خوبی حفظ کنید. بد نیست بدانید که امروزه حافظان در سطح کشور معمولاً یکی از این دو بال را با افراط و تفریط انجام می دهند. بارها مشاهده شده که حافظان با فشار بیش از حد به اصطلاح پدر حافظه را درآورده و آنقدر به خود سخت گرفته و جدیت بیش از حدی داشته که آرامش خود را از دست می دهند.
هنگامی که ما با این دوستان مواجه می شویم بیان می کنیم که قرآن نازل شده و در آن بیان می کند الا بذکر الله تطمئن القلوب.
یعنی به ذکر و یاد خدا دل ها آرام می گیرد و نیز یکی از اسامی قرانی ذکر است. پس نتیجه میگیریم که یک فرد مسلمان (حال حافظ که جای خود دارد) اگر دارای تنش استرس یا نا آرامی است باید با حضور در محضر قرآن به کسب آرامش بپردازد. چگونه عزیزانی که در مسیر حفظ قرآن قرار دارند آرامش داشته و به هنگام شروع فرآیند حفظ استرس خواهند داشت. مشخص می شود که شما به خوبی نتوانسته ذهن خود را مدیریت کنید. متاسفانه مشاهده شده که بسیاری از حافظان در کشور قدرت مدیریت درست را ندارند و حفظ قرآن به عنوان محلی برای تنش آن ها بیان شده است. به نوعی می توان گفت که جدی گرفتن خطاها و اشتباهات جدی گونه ذهن را درگیر کرده است.
البته باید بدانید که افرادی نیز وجود دارند که از آن ور بوم افتاده و زیادی آرام و ریلکس بوده و و بیش از یک هفته هیچ گونه تمرینی نداشته اند.
خلاصه مطلب اینکه شما باید هر دو بال را به شکل درست و حسابی با هم موازنه کرده و بالانس مناسبی ایجاد نمایید. به خصوص زمانی که حافظ، مسابقه یا آزمون رسمی داشته یا برای اخذ مدرک اقدام می کند. یعنی در یک اجرای رسمی که نیاز به حفظ تمرکز و آرامش دارد حافظ باید در اوج آرامش و اوج تمرکز قرار داشته باشد و علاوه بر این جدیت خود را حفظ کند.
امیدواریم که علاوه بر حفظ جدیت خود از آرامش در محضر قرآن آرامش مناسبی کسب کنید. ما باور داریم که حفظ قرآن مبنای یک آرامش ذهنی خواهد بود.
انشالله موفق و موید باشید.
بدون دیدگاه