سلام بر حافظان قرآن و عزیزانی که در این مسیر قرار دارند.
این نکته را همانگونه که قبلا عنوان کردیم بدانید برای اینکه شما بتوانید در حفظ قران تمرکز بهتری داشته باشید لازم است پس از درک واقعی ارزش این کار، بدانید که تمرکز گیری تا چه حد می تواند سرعت عمل ذهنی شما را بهتر کند. علاوه بر این بالا رفتن تمرکز به شما کمک می کند که بتوانید تمرینات بهتر و بیشتری انجام دهید و ترکیز و حضور قلب بهتر و وافری داشته باشید. ابتدا باید به این موضوع اهمیت دهید که تخلیه ذهنی بسیار حائز اهمیت خواهد بود. تخلیه ذهنی یعنی اینکه شما قبل از هر پارت تمرینی که حدود نیم ساعت یا یک ساعت به طول می ‌انجامد باید سه یا چهار دقیقه سکوت کرده و در حالت استارت قرار بگیرید.
به عنوان مثال مشاهده می ‌کنیم که دونده ها هنگامی که در حالت استارت و روی خط استارت قرار می گیرند منتظر فرمان حرکت هستند. ما نیز باید پای رحل قرآن یا در حالتی که قصد حفظ کردن آیات قرآن را داریم و می خواهیم تمرینات قرآنی خود را انجام دهیم ولی شروع نمی‌ کنیم، دقایقی در ذهن خود باید خلوت ایجاد نماییم.
نخستین عمل برای تخلیه ذهن این است که ما فکر کنیم که به چه چیزی در حال فکر کردن هستیم. اگر در حال فکر کردن به یک موضوع آزار دهنده هستید چون ممکن است شما دارای افکار و دغدغه هایی باشید که به شکل طولانی مدت ذهن شما را درگیر کرده باشند. یا اینکه موضوع آزاردهنده در ذهن شما به مدت کوتاهی در حال جولان دادن است. بعضی اوقات نیز ممکن است فکرهای کاملاً بی ربط به مسائل روزانه شما به ذهنتان خطور کند. گاهی اوقات نیز در مسائل شخصی و روزانه، شغلی، خانوادگی یا هر اتفاق دیگری نیز ممکن است به سراغ ذهن شما بیاید. بهترین کار این است که شما یک خودکار با خود همراه داشته باشید و تمام افکار خود را مخاطب قرار دهید و آن ها را بر روی یک کاغذ بنویسید. شما می توانید با این کار و در ذهن خود با افکار خود مشغول به صحبت کردن باشید. بسیار آزادانه می توانید مثلاً بیان کنید که آقای فکر، من الان نیم ساعت یا یک ساعتی نیاز به تمرکز بالا داشته و اکنون زمان مناسبی جهت پرداختن به شما نخواهد بود. با این کار در واقع شما ذهن خود را از افکار منفی و افکار مزاحم تخلیه خواهید کرد. این افکار مزاحم می توانند سطوح مختلفی داشته باشند. این افکار بعضی اوقات بسیار خنده دار خواهند. به عنوان مثال مشاهده شده که افراد یک خبر از رسانه دیده و یا از تلویزیون مشاهده کرده ‌اند و هنگام انجام تمرینات در ذهن خود آن ها را مرور می‌کنند. گاهی اوقات این افکار می توانند دغدغه های کاری مهم و امورات زندگی باشند. در حالت کلی افکار این چنینی با ایجاد دست اندازهایی می توانند برای شما مشکلاتی ایجاد کنند.
لازمه این کار این است که شما پس از اینکه عزم جدی و اراده خود را به خرج داده اید و قصد تمرکز گیری لازم را برای انجام پارت تمرینی دارید، مدت سه یا چهار دقیقه تمرکز گیری کافی داشته باشید. شما می توانید مزاحمت های لحظه ای را شناخته و آن ها را از خود دفع کرده و دور بیندازید.
پس از انجام این کار و تخلیه ذهنی باید با حضور قلب و حس و حال قرآنی که در خود ایجاد می کنید به انجام تمرینات قرآنی بپردازید. این کار می تواند با ذکر گفتن یا استعاذه و نگاه کردن به تصویر و معانی قرآن همراه باشد. بهتر است تصویر و معانی که قصد نگاه کردن به آن را دارید، مربوط به پارت تمرینی که قصد خواندن و تکرار آن دارید باشد.
علاوه بر این استغفار نیز می تواند گزینه ای مناسب برای ایجاد حضور قلب و حس و حال قرآنی جهت انجام تمرین بوده و شما را کاملاً مهیا برای انجام تمرین نماید. بسیار این موضوع می ‌تواند خوب و مفید باشد که حافظ قرآن در حقیقت هنگامی که قصد شروع تمرینات خود در جلسات تمرینی را دارد حضور قلب معنوی کاملی نیز داشته باشد. در حقیقت می توان گفت که این عمل مکمل تمرکز گیری هایی محسوب می شود که از نظر فنی به شما در کار نیز کمک می کند.
پس فراموش نکنید که نکته مهم و نخست، اهتمام و اراده جدی برای تمرکز گیری خواهد بود. نکته دوم نیز شناخت مزاحمت های لحظه ‌ای و دور کردن آن ها است. این موارد بسیار مهم بوده و موجب بالا رفتن پویایی ذهن خواهند شد.
در ادامه نیز یک یا دو دقیقه حس و حال معنوی را در خود تجربه کرده که بین خود و خدای خود می توانید این امر را انجام دهید. حدیثی که در این زمینه بسیار زیبا است بیان می ‌کند اگر خواستی پروردگار با تو سخن بگوید قران بخوان.
درک این موضوع یعنی اینکه هنگامی که شما قصد خواندن قرآن را دارید باید بدانید که پروردگار مشغول سخن گفتن با قلب شما خواهد بود. بنابراین شما باید حس . حال معنوی را در خود نیز افزایش دهید. در آن لحظه و با یک حس کاملاً پالایش شده و دقیق و زیبا باید وارد کار شده و به تمرینات خود بپردازید.
انشاالله بتوانید در این مسیر همواره در حس و حال معنوی قرار داشته باشید و از قرآن لذت بخش لذت ببرید.

کارگاه حافظه نوین
آموزش مهارت های اساسی حافظه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *