در آیه ۳۳ و ۳۴ سوره احزاب آمده است که «حکمت و آیات الهی را که خانههای شما تلاوت میشوند را به خاطر بسپارید. بدانید که همانا خداوند مهربان از همه آگاه است» در آیه مذکور اهمیت و ارزش حفظ قرآن برای مسلمانان شرح داده شده است. در صدر اسلام حفظ کردن قرآن آنقدر اهمیت داشت که آموختن حتی یک سوره میتوانست مهریه یک زن مسلمان باشد و حافظان و قاریان مسلمان جایگاهی ویژه نزد پیامبر داشتند. از اینرو سنت به حافظه سپردن قرآن تا کنون حفظ شد و به نسل امروز رسیده است تا چراغ زندگی مسلمانان باشد.
امروزه حفظ کردن قرآن از کارهایی پرفضیلت به حساب میآید. زیرا نه تنها خیر اخروی نصیب حافظان کلام الله میشود، بلکه خیر دنیوی نیز میشود. در این رابطه میتوان به احادیث پیامبر مراجعه کرد که برخی از آنها در مطلب اهمیت حفظ قرآن در احادیث پیامبر آورده شده است.
قوانین طلایی حفظ قرآن
برای این که بتوانید حافظ قرآن شوید باید مسیری سخت و طولانی را طی کنید که نیاز به تلاشی مستمر دارد. البته چند قانون طلایی حفظ قرآن وجود دارد که به شما در فراگیری مستمر آیات الهی کمک میکند. اکنون که قصد دارید قدم در این راه پر برکت بگذارید، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا با این قوانین طلایی آشنا شویم.
1. حفظ قرآن برای رضای خدا، همراه با خلوص قلب
اولین و مهمترین کار برای شروع حفظ قرآن، داشتن اخلاص با هدف جلب رضایت خداوند است. هدف شما از حفظ کردن قرآن باید در جهت معنویات و دوری از موضوعات مادی باشد. به همین دلیل است که خداوند در سوره رمز آیات یک و ۲ میفرمایند: “قرآن کتابی از طرف خداوند بزرگ است. کتابی آسمانی است که آن را به راستی و درستی بر تو نازل کردیم؛ پس خداوند را در حالی که دین خود را برای او پاک میداری ستایش کن.” داشتن خلوص قلب برای حافظان قرآن امری بسیار مهم است. مطمئن باشید کسانی که در این راه قدم میگذارند در این دنیا پاداش خود را میگیرند و تلاش آنان بیجواب نمیماند.
2. دقت در بیان درست کلمات
زبان قرآن زبانی بسیار خاص و پر رمزوراز است. بنابراین برای اینکه شما به یک حافظ خوب و حرفهای تبدیل شوید، از همان ابتدای کار باید سعی کنید تلاوت و قرائت قرآن را به درستی انجام دهید و کلمات آن را صحیح تلفظ نماید. برای تقویت روخوانی قرآن، شما میتوانید به صدای قاریان با تجربه گوش فرادهید یا زیر نظر مربیانی که نسبت به زبان عرب و زبان قرآن مهارت و شناخت کافی دارند آموزش ببینید.
3. متناسب با توان خود قدم بردارید
یکی دیگر از قوانین طلایی حفظ قرآن، داشتن برنامهای دقیق است که بتوانید به آن پایبند باشید و به طور منظم آن را اجرا کنید. برای این که از برنامه خود دور نشوید، ابتدا لازم است نسبت به خود و توانتان شناخت کافی داشته باشید در مسیر حفظ قرآن نیاز نیست خود را با افراد دیگری مقایسه کنید؛ شما میتوانید بر حسب زمان، انرژی و توانتان روزی یک الی دو صفحه یا هر مقدار که ذهن شما کشش دارد آیات را حفظ کنید. پیشنهاد میکنیم برای اینکه از مسیر خارج نشوید کمیت را فراموش کنید و تنها به فکر کیفیت کار خود باشید.
4. از شاخهای به شاخه دیگر نپرید
یکی دیگر از نکات طلایی حفظ قرآن، طی کردن مسیری مشخص و شفاف است به بیان دیگر شما باید یک بخش را به طور کامل یاد بگیرید و سپس به بخش دیگر مراجعه کنید. در واقع شما باید بهطور کامل روی سوره یا بخشی که تعیین کردهاید مسلط باشید، مفاهیم آن را درک کنید و به خوبی بتوانید آن را تلاوت نماید. تنها در این صورت است که جواز گذر از این بخش و ورود به بخش دیگر را دارید. برای اینکه روی بخشهای انتخابی خود کامل مسلط شوید، توصیه میشود در هر زمانی از شبانه روز، در خلوت و در جمع دوستان مطالبی را که آموختهاید تکرار کنید. تنها با تمرین و تکرار شبانه روزی است که مطالب در ذهن شما تثبیت میشوند
5. با درک مفاهیم مسیر را برای خود هموار تر کنید
از نکاتی که حفظ و بهخاطر سپردن آیههای قرآن را برای شما آسانتر میکند، درک مفاهیم و معنای آیات است. با این کار شما میتوانید ارتباط آیات با یکدیگر را متوجه شوید و هنگامی که میخواهید آنها را قرائت کنید، مانند یک داستان آیات را به یکدیگر مرتبط میکنید. بنابراین در کنار تمرین و تکرار مداوم آیات سعی کنید با استفاده از یک تفسیر خوب و کامل به معنای آیات پی ببرید تا معنا و مفهوم آنها نیز در ذهنتان ثبت شود و ارتباط آنها را درک کنید.
6. برای حفظ آیات جدید عجله نکنید
یکی دیگر از نکات مهمی که در حفظ قرآن باید به آن توجه کنید، صبر است. شما نباید با عجله و تند تند از آیات و محدوده مطالعاتی خود گذر کنید. بهتر است به خود فرصت بدهید تا آیات و سورههایی که انتخاب کردهاید به خوبی در ذهن شما ثبت شوند. بهطوری که هر زمان قصد داشتید آیات را از حفظ قرائت کنید مانند یک رود بر زبانتان جاری شوند بنابراین تا حفظیات شما کامل نشده به سراغ آیات و سورههای جدید نروید. زیرا با انجام این کار نه تنها آیات جدید را یاد نمیگیرید بلکه آموختههای قبلی را نیز فراموش میکنید.
7. تمرینات تکرار مداوم کلید طلایی حفظ قرآن
پیشتر بیان شد که زبان قرآن زبانی خاص و پر رمزوراز است بنابراین فاصله گرفتن از آن موجب کمرنگ شدن آیات در ذهن شما میشود. برای این که آیات قرآن را فراموش نکنید، توصیه میشود دائماً آن را تکرار کنید و با دیگران به اشتراک بگذارید. با این عمل محتواهایی که به خاطر سپردهاید در ذهن شما تثبیت میشوند و شما اشراف بهتری نسبت به موضوعات و روابط بین آیات پیدا میکنید.
8. برای حفظ قرآن از دانش دیگران استفاده کنید
یکی دیگر از نکاتی که در هنگام حفظ قرآن باید به آن توجه کنید، متکی نبودن به خود است. شما نمیتوانید مطمئن باشید که همه کلمات و آیات را درست تلفظ میکنید و یا آیات را در جای درست خود به کار میبرید. بنابراین برای دوری از خطا و اشتباه بهتر است بعد از این که محدوده مطالعاتی خود را به پایان رساندید، با افراد ماهر در این حوزه نشستهایی داشته باشید و دانش خود را بایکدیگر به اشتراک بگذارید. با چنین کاری میتوانید خطا و اشتباههای یکدیگر را تصحیح و به یکدیگر در جهت رشد کمک کنید.
حفظ کردن قرآن کاری بسیار پر فضیلت اما مشکل است. کسانی که در این راه قدم میگذارند باید از استمرار و پشتکاری قوی برخوردار باشند تا بتوانند حافظ کل قران شوند. در این مقاله نکاتی برای حفظ راحتتر و سریعتر قرآن بیان شدند. امیدواریم با استفاده از این نکات بتوانید به هدف ارزشمند خود نائل شوید و در به دیگران نیز کمک کنید. همچنین، اگر نظری در جهت تکمیل این مقاله دارید، آن را در بخش کامنت با ما و سایر مخاطبان سایت موسسه علیین درمیان بگذارید.
بدون دیدگاه