زمان ویدئو
4:46 دقیقه
سلام عرض می کنم به حافظان عزیز و علاقه مندان به حفظ قرآن کریم
قرآن کریم در ذات خود دارای یک موسیقی بسیار زیبا و دلنشین است. بسیار مناسب است که حافظ قرآن ضمن کشف این موضوع و رعایت لحن الادایی که در موسیقی طبیعی آیات قرآن است، حافظه صوتی و آوایی خود را هر چه بهتر بتواند ارتقا دهد. چرا که بخشی از محصولاتی که ما در ذهن خود داریم مربوط به موسیقی بی کلامی است که به طور طبیعی در آیات و سوره های مختلف وجود دارد. چنانچه از این امر استفاده کنیم می توانیم ایستایی حافظه صوتی خود را به بهترین نحو ارتقا دهیم.
یکی از اعجاز قرآن این است که ضمن اینکه شعر نبوده ولی بسیار موزون است. کلامی که شعر نبوده ولی در ذات خود بسیار موضوع جذاب و گیرا شمرده می شود. این کلام زیبا با تلاوت و قرائت بسیار دلنشین تر خواهد شد. تصور کنید که بهترین قاری قرآن مثلاً عبدالباسط به جای قرآن کریم سعی در خواندن نهج البلاغه، که این کتاب نیز دارای فصاحت و بلاغت زیبایی است داشته باشد. به طور قطع هیچگاه تلاوت نهج البلاغه مانند تلاوت سوره مریم یا ایه اخر سوره حشر توسط استاد عبدالباسط نخواهد شد. با این شرایط بخشی از هنر ذاتی و موسیقی زیبا در آیات قرآن کریم به شکل طبیعی وجود دارد.
این احتمال وجود دارد که برخی از مشرکین که پیامبر را شاعر خطاب می کردند از روی لحن زیبا و موسیقی دلنشین قرآن اقدام به تشویش اذهان عمومی برای شاعر خطاب کردن پیامبر می نمودند. به طور قطع قرآن کریم موسیقی بسیار زیبا و والایی دارد. برخی اوقات با شرایطی مانند آیه قد افلح المومنون الذین هم فی صلاتهم خاشعون یک موسیقی جذاب و فاخر در آیات مشاهده می کنیم. بحث من این است که این موسیقی را موقع تلاوت نشان دهیم. یعنی زمانی که محفوظات خود را تکرار می کنیم، توجه بیشتری به موسیقی کلام قرآن داشته باشیم. مقصود ما این نیست که از لفظ دکلمه استفاده نماییم. چرا که بیان دکلمه در شان قرآن نیست. با این حال می توانیم از دکلمه کلام، حسن استفاده را ببریم. این عمل موجب می شود که در تقریر آیات در ذهن خود بتوانیم یک ایستایی و پویایی را ارتقا دهیم. نکته مهم در انجام این روش این است هنگامی که به انجام این عمل می پردازیم عوالم وجودی ما از پراکندگی ذهن به دور خواهد بود. نتیجه این عمل این است که ما یک اثرگذاری باطنی قوی در حافظه صوتی پنهان خود به دست خواهیم آورد. پس این تکرار موسیقی حافظه صوتی پنهان ما را همراهی خواهد کرد.
عوالم وجودی که در حفظ قرآن وجود دارد بسیار متنوع و لایه لایه هستند. ما دارای سه حافظه اصلی هستیم. حافظه تصویری، حافظه آوایی و حافظه مفهومی این سه بخش هستند. هر کدام از این بخش ها خود دارای احوالاتی است. به عنوان مثال هر کدام می توانند دارای حافظه آگاه و ناخودآگاه و پیدا و پنهان باشند. این بخش ها ظرافت هایی دارند که ما چنانچه بتوانیم این ظرافت ها را به خوبی مشرف شویم می توانیم از حفظ قرآن لذت ببریم. نتیجه این امر این است که ما تسلط بهتری را در حفظ قرآن تجربه خواهیم کرد. بنابراین از موسیقی زیبای آیات قرآن غافل نشوید. خواندن تند تند می تواند موجب بی ریختی کلام شود و از حالت زیبایی خود در خواهد آمد. سعی کنید که سجع کلام را در قالب یک خطابه زیبا نمایش دهید. این عمل علاوه بر اینکه تکرارها را برای شما جذاب تر می کند موجب می شود که ناخودآگاه شما از شنیدن صدایتان کمتر خسته شود. با توجه به اینکه بالارفتن تکرارها میتواند موجب خسته شدن هوش و ذهن می شود توجه به موسیقی این کلام و البته معانی و تصاویر می تواند اجرا را برای ما و مستمع لذت بخش کند.
انشالله که در زیر سایه قرآن محفوظ باشید.
بدون دیدگاه