زمان ویدئو
5:36 دقیقه
سلام علیکم
قدر نعمت حفظ قرآن را بدانید و با شکر این نعمت توفیقات خود را بیفزاییم و دریافت های خود را از نعمت های الهی وافر نماییم.
هر حافظ قرآن نیاز به یک دفتر برای ثبت غلط های مهم خواهد داشت. توجه داشته باشید که هر غلطی مهم نیست. ولی بخشی از اغلاط نیاز به ثبت در دفتر خواهند داشت. ما باید انواع و اقسام روش های اصلاحی و برطرف کردن ذاتی اشکالات که وجود دارند را مورد آزمایش قرار دهیم ( در یک جلسه کامل تر به این مبحث بیشتر خواهیم پرداخت).
با این حال اصل موضوع این است که دفتر ثبت اشکالات باید در کنار حافظ وجود داشته باشد. حافظ باید در کنار محفوظات خود اشکالاتی که مهم هستند را در دفتر ثبت کند. آن ها را تاریخ زده و پس از مرور دوباره به صورت هفته به هفته یا چند روز چند روز به رفع آن ها بپردازد. حال بررسی می کنیم چه غلط هایی مهم محسوب می شوند.
ما در اینجا انواع و اقسام غلط و خطاها را به لحاظ ترکیب بندی، به لحاظ سرعت اصلاح و عدم اصلاح، یا به تعداد کلماتی که اشتباه و خطا خوانده شده و اصلاً مشابه نبوده، چه اندازه اشکال و خطا موجب تشویش یا تحریف کلام خداشده و بخش های دیگر که بسیار مفصل هستند را در نظر می گیریم.
ما در اینجا سه مشکل و خطای اساسی که بسیار عمومی هستند را برای شما بیان می کنیم. شما با بررسی موضوعات ارائه شده می توانید داوری کنید که آیا خطای انجام شده ارزش نگارش را داشته و از اهمیت بالایی برخوردار است یا خیر، می توان به راحتی از کنار آن گذشت و نیاز به ثبت ندارد.
هنگامی که شما زمانبری زیادی برای اصلاح و برای به یادآوری خطا به کار ببرید و اینکه برای اصلاح آن اذیت شده و نتوانید آن را رفع کنید و اینکه شما زمان زیادی برای رفع این مشکل داشته باشید می توان گفت که خطای انجام شده خطای مهمی است.
در طرف مقابل چنانچه فوراً می توانید خطای انجام شده را رفع کنید می توان گفت که به اصطلاح یک تپق انجام شده است. شما در این بخش، اصلاح سریعی داشته و نیاز به نگارش نخواهید داشت. مگر اینکه حالت دومی در این بخش اتفاق بیفتد. در این حالت اصلاح شما اصلاح زمان بری بوده ولی حجم خطای شما طولانی بود و می توان گفت که چون خطاها بالا بود علی رغم اینکه اصلاح سریع داشته اید ولی می توان گفت که خطای انجام شده خطای مهمی محسوب می شود. این خطا به لحاظ حافظه ای و همچنین به لحاظ مدیریت ذهنی می توان گفت که یک ایراد بد محسوب می شود.
پس تا اینجا جنس غلط اول این است که ممکن است فرد تعداد لغات خطا و اشتباه زیادی نداشته باشد ولی برای اصلاح و به یادآوری نیاز به زمان طولانی جهت رفع خطا داشته باشد.
در حالت دوم کاملا مقابل حالت اول میتوان گفت که اصلاح با سرعت بالا انجام گرفته ولی حجم لغات اشتباه و خطاها بیشتر بوده است.
حال به بررسی حالت سوم می پردازیم. حالتی که اهمیت بالایی داشته و برای رفع آن باید اقدام نماییم. در این حالت غلطی که ما حتماً نیاز به نگارش آن داریم خطایی است که یا انتقال به آیات مشابه در آیات دور است یا به لحاظ معنایی دور از کلام و تشویش کننده ذهن خواهد بود. توجه کنید که خوب خطا زدن یا درست غلط خوندن برخی جاها مهم است. چرا که برخی دوستان به گونه ای خطا می کنند که به اصطلاح می توان گفت یک قرآن عجیب غریب را از خود ارائه می دهند. پس این خطاها نیز مهم بوده و نیاز قطعی به ثبت دارند.
نکته دیگر که باید برای شما بیان کنیم و در آینده آن را تکمیل خواهیم کرد این است که به هر صورت از خطای حفظی برای نوآموز به موقع تکرار پیش خواهد آمد. این مهم است که فرد دستپاچه و هول نشده و بلد باشد چگونه آن ها را اصلاح بکند. مثلاً تقلب نکند، از دستپاچگی دور شود، استرس مضاعف نگرفته و این را بداند که با آرامش می تواند تمرکز خود را بازبینی و اصلاح کرده و بتواند خطای موجود را روی پای خود رفع کند.
یک عادت بد که ما در حافظان مشاهده می کنیم این است که هنگام غلط خواندن دچار به هم ریختگی می شوند. یعنی پشت بند خطای انجام شده دچار یک چالش ذهنی سنگین شده و چنانچه خطای انجام شده را رفع کنند به گونه ای متحمل فشار شده که آیه بعدی را نیز با اشتباه خواهند خواهند. در کل صحبت ما این است که از دستپاچگی دوری کرده و به اصطلاح هنگام مواجهه با لحظات خطرناک فرمان را محکم در دست بگیرید.
انشالله در گفتگوهای تکمیلی این مباحث را برای شما بیان می کنیم. فقط این نکته را فراموش نکنید که چنانچه دفتر ثبت خطا و اشکالات مهم نداشته باشیم چرخ کار ما پنچر شده و این اشکال مهمی محسوب می شود. پس تمام خطاهای مهم را با تاریخ در دفتر ثبت کنید. روش های ترمیم مناسبی وجود دارد که ما در گفتگوهای بعدی آن ها را برای شما بیان می کنیم.
موفق و موید باشید.
بدون دیدگاه