نوجوانی دوره‌ای حساس و مهم در زندگی هر فردی است. دوره گذر از دوران کودکی و رسیدن به دوران جوانی؛ دوره‌‌ای که همه چیز از احساسات گرفته تا امیال، عواطف و اعتقادات رنگ و بوی تازه‌ای به خود می‌گیرد. به همین علت گاها والدین این دوره را پرچالش می‌دانند. نوجوانان اغلب افرادی بسیار باهوش و پرانرژی هستند اما نمی‌توانند روی چند چیز تمرکز کنند و دائما در لحظه زندگی می‌کنند. احساسات متلاطم و عدم وجود ثبات شخصیتی باعث می‌شود خیلی سریع بی‌تاب و عصبانی شوند اما اگر با این گروه مدارا و آن‌ها را به مسیر درست هدایت کنید، در آینده تبدیل به جوانانی مفید و کارا می‌شوند. نوجوانی می‌تواند بهترین سن برای تثبیت عادات نیک و پسندیده باشد. یکی از این کارهای نیک که در صورت استمرار به عادتی نیک تبدیل می‌شود، تلاوت روزانه قرآن است.

دوره‌ نوجوانی دوره‌ای پر استرس و بی ثبات است که با توسل جستن به قرآن می‌توان این احساسات منفی را به عواطفی مثبت و مثمر ثمر تبدیل کرد. اگر شما یک والد دغدغه‌مند هستید، این مطلب را از دست ندهید. زیرا در ادامه با روش‌هایی آسان اما موثر برای ترغیب نوجوانان به تلاوت قرآن آشنا می‎‌شویم. بهترین فرصت برای اقدام به این عمل پسندید ماه رمضان است. با پیش گرفتن این روش‌ها و استمرار در تلاوت قرآن، در انتهای این ماه مبارک فرزند شما یک عادت پسندیده به دست آورده که موجب رشد و تعالی‌ او می‌شود.

5 راهکار برای عادت دادن نوجوانان به تلاوت قرآن

راهکارهایی را که در ادامه پیرامون آنها صحبت می‌کنیم در تمام ایام سال قابل استفاده هستند. اما از آنجا که در ماه مبارک رمضان اغلب ما مشغول تلاوت قرآن هستیم، نوجوانان نیز راحت‌تر به این مهم ترغیب می‌شوند. نوجوانان اغلب ترجیح می‌دهند خود را به‌روز نشان داده و همگام با جامعه پیش بروند. بنابراین ماه مبارک رمضان که توجه به معنویات بیشتر می‌شود بهترین فرصت برای عادت دادن نوجوانان به روخوانی قرآن کریم است.

عادت کردن نوجوانان به روخوانی قرآن1. دوست صمیمی یا والد سخت‌گیر؟

اگر می‌خواهید رابطه‌ای سالم و محبت آمیز با نوجوان خود داشته باشید و ضمن آن مفاهیم مهمی مانند تلاوت قرآن، دین داری و… را به او آموزش دهید، باید کمی از نقش والد فاصله بگیرید و مشابه دوستی ظاهر شوید که او به آن علاقه دارد. شما باید سعی کنید در آرامش کامل با نوجوان همراه شوید و رفتارهای نیک را در خود بروز دهید تا او بتواند به شما اعتماد و از رفتارهایتان پیروی کند.

2. پر از غافلگیری باشید

نوجوانی دوره‌ای بسیار منعطف و متنوع است. به همین علت افراد نوجوان خیلی زود از انجام کارهای تکراری خسته می‌شوند و به سراغ کار دیگری می‌روند. همچنین خوب است بدانید که این دسته از افراد دائما دنبال هیجان و تنوع هستند. بنابراین شما برای ایجاد یک روتین جدید در زندگی نوجوان باید راهی متناسب با روحیه و روان او پیدا کنید. به عنوان مثال شما نمی‌توانید هر روز مقابل فرزند نوجوان خود بنشینید و قرآن بخوانید و انتظار داشته باشید او لذت ببرد و این کار را خودش نیز به‌صورت روز‌مره انجام دهد. شما باید ابتدا روحیه و ذهن فرزند خود را آنالیز کنید و بدانید به چه چیزی علاقه دارد و سپس متناسب با علایق او راه مناسبی را پیش بگیرید.

به عنوان مثال یک نوجوان به داستان‌های اعجاب انگیز علاقه دارد. در قرآن داستان‌های اعجاب انگیز زیادی وجود دارد که می‌تواند علاقه نوجوانان را برانگیزد. داستان‌هایی مانند جوان شدن زلیخا، ماجرای ذوالقرنین و داستان یأجوج و مأجوج. بااستفاده از این داستان‌ها می‌توانید نوجوان را برای تلاوت روزانه قرآن ترغیب کنید تا با گذر زمان به یک عادت جدا نشدنی برای او تبدیل شود.

3. تنوع طلبی نوجوانان را فراموش نکنید و به آن ارزش بدهید

محیط نقش بسیار مهمی در شکل گیری عادات جدید در افراد دارد. به عنوان مثال فردی که دائما در مسجد حضور دارد و مسجد مکان رشد او است، افکارش نیز در راستای مفاهیم دینی و اخلاقی شکل می‌گیرد. اما همه افراد این‌طور نیستند و شما نمی‌توانید برای همه یک نسخه بپیچید. برای احساسات و خواسته‌های نوجوان خود ارزش قائل باشید و به جای مجادله شرایط مناسب را برایش فراهم کنید. اگر دوست ندارد در مسجد قرآن بخواند، اجازه دهید این کار را در خانه انجام دهد. اگر دوست ندارد کتاب دست بگیرد، برایش فایل‌های صوتی مهیا کنید. با این کارها هم به حس تنوع طلبی او پاسخ داده‌اید هم رابطه حسنه خود با فرزندتان را به خطر نینداخته‌اید. به یاد داشته باشید که عادت کردن به تلاوت روزانه قرآن یک شبه حاصل نمی‌شود.

تلاوت قرآن کریم4. در مقابل نوجوان محافظه کار و سپر به دست نباشید

نوجوانان عاشق ماجراجویی و کنکاش هستند. دوست دارند بدانند والدینشان نوجوانی خود را چگونه سپری کرده‌اند و چه چالش‌هایی داشته‌اند. اگر خوب به این موضوع فکر کنید احتمالا متوجه می‌شوید که این یک فرصت مناسب برای شما است. سپر خود را کنار بگذارید و آزادانه با فرزند نوجوان خود روبرو شوید. از کودکی، نوجوانی و مشکلات و شکست‌های خود برایشان بگویید. به آن‌ها توضیح دهید که با توسل به قرآن توانستید بر مشکلات و اضطراب‌ها پیروز شوید. برایشان توضیح دهید که تلاوت روزانه قرآن بود که باعث شد درهای بسته به روی شما باز شوند.

به این ترتیب نوجوان خود را تنها احساس نمی‌کند و مسیر هموارتری را مقابل خود می‌بیند. علاوه‌بر این داشتن احساسات مشترک کمک می‌کند رابطه بهتری بین شما و نوجوان شکل بگیرد و شما یک قدم به دوست صمیمی بودن نزدیک می‌شوید.

5. صبور باشید، شما هم یک روز نوجوان بودید

صبر کلید برخورد با نوجوانان است. مخصوصا زمانی که قصد دارید عادت جدیدی را در آن‌ها به وجود بیاورید. شما روزهای پر چالشی را پیش‌رو دارید، روزهایی که تصور می‌کنید هیچ عملی کارساز نیست و اصطلاحا هرچه رشته‌اید پنبه شده است. اما بهتر است این‌طور فکر نکنید و با فرزند نوجوان خود همراه باشید. شما نمی‌توانید با انرژی و سرکشی او مقابله کنید. به او اجازه دهید خودش را با شرایط جدید تطبیق دهد. صبور و همراه او باشید. مطمئن باشید تلاش شما نتیجه می‌دهد و در آینده شما فرزندی خواهید داشت که قرآن جز جدا نشدنی زندگی او می‌شود.

تلاوت روزانه قرآن کار بسیار پر فضیلتی است که عادت کردن به آن نیز ارزشی دوچندان دارد. اگر بتوانید فرزندان خود را به تلاوت کلام الله عادت دهید در آینده به جوانانی با عزت نفس تبدیل خواهند شد. زیرا در دوره نوجوانی است که شخصیت افراد شکل می‌گیرد و اگر نوجوانان به تلاوت و حفظ قرآن عادت کنند از شخصیت‌های قرآنی الگوبرداری خواهند کرد و شخصیت آنها به درستی شکل می‌گیرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *