سلام بر حافظان محترم قرآن کریم
برای اینکه در هنگام تکرار محفوظات خود تمرکز خوب و عالی داشته باشید لازم است که لحن الادای خود را هنگام تلاوت آیات، چون من معتقد به تلاوت خطابی، محاوره ‌ای و فصهه هستم. علاوه بر این برای تکرارها اعتقادی به تکرار آهنگین و ترتیل گونه ندارم. آیات را خطابه کنیم. این خطابه موجب می شود که در حقیقت تمرکز وجودی خود را افزایش دهیم .این تمرکز وجودی برای بحث ترکیز دقیق ‌تر بر روی تصاویر و معانی خواهد بود.
حال برای اینکه نتیجه بهتری بگیریم از این موضوع و تمرکزمان افزایش بیشتری پیدا کند لازم است که لحنی که در معنای آیه وجود دارد در کلام ما نیز وجود داشته باشد. چرا که برخی از حافظه ها به اصطلاح به شکل کامپیوتری می خوانند. یعنی اینکه به صورت یکنواخت، یکدست و بدون فراز و فرود اقدام به خواندن می کنند. همین حالا که من مشغول به صحبت کردن با شما هستم کلام من دارای فراز و فرود است. تون صدا باید بالا و پایین شده و منطبق بر موضوعی که صحبت می‌ کنم خواهد بود. اگر سوالی به وجود بیاید لحن سوالی گرفته و چنانچه برفرض، قصد بیان موضوع حماسی داشته باشم به اصطلاح لحن حماسی خواهم گرفت. البته که از برخی جاها الحانی ماننداستحضا، تحکم و برخی عوامل این شکلی تعجب و هر لحن الادایی دیگری که نیاز است موقع تکرار داشته باشیم.
بدترین آفتی که بسیار در بین حافظان به شکل اپیدمی قرار گرفته و تکرار محفوظات را شامل می‌ شود این است که بصورت یکنواخت و بی روح و به شکل یک دست اقدام به خواندن می کنند.
ان الذین کفرو سوا علیهم اانذرتهم ام لم تنذرهم لا یومنون ختم الله علی قلوبهم، لحن خواندن این آیه باید مختص به خود آیه باشد. یک ریتم خواندن حتی نمی تواند حتی در شان قرآن کریم باشد.
یاد حدیثی از امیرالمومنین حضرت علی علیه السلام افتاده ام که میفرمایند: موقع تلاوت قرآن همت و اهتمام شما این نباشد که زودتر به مقصد و پایان جز یا پایان سوره برسید. باید فهمید که چه چیزی خوانده و به اصطلاح عامیانه طوطی وار خواندن نمی تواند اثر حافظه‌ای و اثر تکراری برای شما داشته باشد.
اثرپذیری یعنی اینکه شما تکرار محفوظات خود را کاملاً بی خود انجام دهید ممکن است دلخوشی به این داشته باشید که نشسته ایم و چار جز نیز تکرار کرده اید، بهتر است سرعت را آهسته تر در نظر گرفته و لحن خطابت را افزون تر در نظر بگیرید. شما باید آیات را برای مخاطب فرضی خود سخنرانی کرده و سخنوری نمایید. این سخن وری باید به حالت فصهه و خطابه باشد. چنانچه به این عمل اهتمام ورزید به خوبی مشاهده می ‌کنید که ذهن شما نمی ‌تواند درگیر چیزهای بی ربط شود. چرا که شما تمام تمرکز خود را بر روی محفوظات قرار داده و آن ها را خطاب می کنید. هنگامی که خطابه می کنید در حقیقت به خود لطف خواهید کرد و تمام جهات تمرکزی ذهن شما در خط مناسب قرار خواهد گرفت.
ان الذین کفرو سوا علیهه اانذرتهم ام لم تنذرهم لا یومنون ختم الله علی قلوبهم و علی سمعهم و علی ابصارهم غشاوه و لهم عذاب عظیم.
و من الناس من یقول آمنا بالله و بالیوم الآخر و ما هم بمومنین
مشاهده می کنید همین لحظه که ما برای شما اجرا می کنیم شما به عنوان شنونده حواس بهتری به کار خود خواهید داشت. هنگامی که قصد تکرار آن را دارید به همین شکل عمل می کنید. پس باید دقت کنید که نباید کامپیوتری، یکدست یکنواخت و بی رنگ اقدام به خواندن نمایید. خواندن باید به گونه ‌ای باشد که کلام شما رنگ داشته، لحن و آهنگ مناسب داشته و شما باید این را در خواندن خود نشان دهید.
اگر لحن و آهنگ با مفهوم آیه مطابقت نداشته باشد باز هم کار شما دچار نقص خواهد بود و ممکن است موجب حواس پرتی شود.
پس مبحث امروز ما این است که من به عنوان یک حافظ قرآن کریم هنگامی که در تنهایی خود مشغول به انجام تمرین هستم لازم است که لحن خطابی داشته باشم.
تا حالا به این موضوع فکر کرده اید که چگونه هنگامی که آیات به رسول الله نازل می شد جمع گسترده ‌ای از مخاطبین همان لحظه اقدام به حفظ آیات می ‌نمودند. قطعاً بخشی از این عمل نفس پیامبر اکرم (ص) بوده و مقامی که رسول الله به جهت اتصال به و وحدانیت داشته است. ولی باید دقت داشته باشید که لحن خواندن ایشان و لحنی که برای خطابه آیات نازل شده در جمع استفاده می نمودند تاثیر بسزایی در این امر داشته است. ممکن است گاهی اوقات در سفر، مسجد و یا احوالات مختلف، علوم قرآنی بر پیامبر نازل شده باشد. پیامبر اکرم (ص) در هر لحظه باید آیات را به گونه ‌ای تلاوت می کردند که به دل مخاطبان نشسته و بتوانند آن ها را حفظ کنند.
پس این دلیل موجب می ‌شود ما نیز تا جایی که برایمان مقدور است برای خود بتوانیم شبیه ‌سازی انجام دهیم تا اثرگذاری بهتری داشته باشیم. بهتر است به لحاظ تمرکزی اگر قصد خواندن چار جز را دارید دو جز را با لحن الادای مناسب و خطابه درست بخوانید. شما به خوبی اثربخشی این امر را مشاهده و احساس خواهید کرد و ما را هم دعا می کنید.
انشاالله همواره در زیر سایه قرآن محفوظ باشید. التماس دعا

کارگاه حافظه نوین
آموزش مهارت های اساسی حافظه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *