سلام علیکم
یکی از پایه های اساسی حفظ قرآن، درک مفاهیم است. یعنی اینکه ذهن انسان برای این نگاه داشت و الفاظ منطوقی که درک خوبی از معانی آن داشته باشد ظرفیت محدودی از خود نشان می دهد. حال می توان گفت که تمام حافظان قرآن به هنگام انجام تمرینات خود به ترجمه قرآن نگاه می کنند. منظور ما در اینجا تنها خواندن ترجمه نیست.
چیزی که مد نظر ما است ساختن یک انیمیشن پویایی ذهنی از سلسله و توالیه ترجمه محفوظات و آیات قرآن است. به عنوان مثال چنانچه بخواهیم برای شما بیان کنیم می توانیم از باب تشبیه و تمثیل استفاده کنیم. شاید شما نیز مشاهده کرده ‌اید که آیات داستانی قرآن به خصوص آیات و داستان هایی که از بچگی شنیده ایم، یا به فرض مثال سریال ها و فیلم های آ نها را دیده ایم، برای ما تکراری شده است. به عنوان مثال داستان حضرت موسی و مواجهه آن با فرعون و بخشی از آن که فرعون قصد داشت حضرت موسی را منکوب کند. فرعون دستور داد که بهترین ساحران از تمام نقاط کشور جمع شده و داستان هایی که در جریان هستید اتفاق افتاد. پس از انجام این کار و برقراری مواجهه، فرعونیان گفتند که ای موسی ابتدا تو اقدام می کنی یا ما به سحر خود بپردازیم. حضرت موسی فرمود در ابتدا شما انجام دهید.
خلاصه منظور ما این است آن سکانسی که از مواجهه ساحران با حضرت موسی در ذهن داریم زمانی که در چند جای قرآن آیات آن آمده و ما به آن ها می رسیم یک انیمیشن پویایی ذهنی جلوی چشم ما قرار خواهد گرفت. این شرایط موجب می ‌شود که قبل از اینکه ما بخواهیم آیات را از روی محفوظات صرف بخوانیم، از توالی و درک آیات می توانیم آن ها را چیدمان کنیم.
تمام قرآن می تواند این گونه باشد. با این حال آیاتی که ما به اصطلاح می ‌توانیم تدبر بهتری در آن ها داشته باشیم، یا به دل ما نشسته باشد، یا بخشی از آن به عنوان کلاف ترجمه در ذهن باز است، بسیار راحت و طابق النعل بالنعل یعنی قدم به قدم سلسله آیا در ذهن ما تداعی می شود.
یک حافظ باید آدم زرنگی باشد یعنی بتواند از چند جهت محفوظات خود را حمایت کند. یعنی جاهایی که احیاناً دچار حواس پرتی شد سریعا بتواند از به یادآوری سلسله ترجمه و توالی آیات متن عربی، آیه مورد نظر را به یاد آورده و بیان کند.
حال برای اینکه بتوانیم ترجمه خوبی در ذهن خود چیدمان کنیم قبل از انجام مراحل روش حفظ باید با تفقه و تدبر و در یک خلسه ذهنی و بدون آنکه بخواهیم عجله ‌ای در زمان بندی داشته باشیم در آیات قرآن صباحت کنیم. صباحت به معنای شناوری یا حالت بی وزنی و یک حالت تعمق و تدبر درونی محسوب می شود. یکی از مهمترین اشکالاتی که در خواندن ترجمه ها در حین تمرینات حفظی مشاهده می شود عجله کردن و روزنامه خوانی در خواندن و تاکید بر فهمیدن خواهد بود.
اگر اینگونه باشد پس چرا در قرآن دستور به تفکر تعقل و تدبر داده شده است. لازم است که معانی بلند در ذهن و قلب و جان ما نشسته و چنانچه لازم باشد چند بار آیات را بخوانیم. باید توجه داشته باشیم که مثلاً در این صفحه چند موضوع وجود داشته و ترتیب و توالی موضوعات به چه نحوی خواهد بود.
بهتر است یک دفتر و قلم به همراه داشته باشیم که لغات مهم را در آنجا یادداشت کنیم. علاوه بر این با دسته بندی موضوعات بتوانیم با تسلط کاملی کنفرانس ترجمه ‌ای ارائه دهیم .ما در یک بخش ویژه برای شما کنفرانس ترجمه‌ای را شرح خواهیم داد.
خلاصه تمام چیزی که ما می‌خواهیم بیان کنیم این است که تمام معانی آیات مانند یک سطل که درون چاه جهت کشیدن آب می‌افتد خواهد بود. به یاد بیاورید که طنابی که در چاه افتاده چگونه، بسیار زیبا و با یک حالت توالی یعنی بدون انقطاع به بالا کشیده می شود این یعنی ذهن شما برای جوشش معانی در آمادگی کامل قرار داشته باشد. انیمیشن پویای ترجمه‌های به شما کمک می ‌کند که در هنگام اجرای حفظ بتوانید به خوبی عمل کنید. اگر در ذهن خود این قابلیت را نداشته باشید جهت به یادآوری آیات فشار زیادی به ذهن شما وارد شده و می‌ تواند شما را اذیت کند. ما در گفتگوهای بعدی موضوع را به شکل کامل تر برای شما ارائه می دهیم.

کارگاه حافظه نوین
آموزش مهارت های اساسی حافظه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *