سلام و حافظان محترم و علاقمندان به عرصه حفظ قرآن کریم
یکی از شاخصه های مهم در عرصه تمرینات حافظ قرآن، به خصوص حافظان نوآموزی که در ده جز اول حفظ قرآن قرار دارند این است که باید حتماً از مسیری که در حال طی کردن آن هستند لذت ببرند. اصلا یکی از شاخصه هایی که ما باید بدانیم که آینده ما به لحاظ کاری، ما به لحاظ کیفی تمرین و به لحاظ ثبات درد و بسیاری از نکات دیگر که بدانیم چه هستند، این است که ما بدانیم از این مسیری که در حال طی کردن آن هستیم، از روش ‌هایی که در حال اجرای آن هستیم و همچنین تمایلی که داریم آیا در حال لذت بردن هستیم یا خیر، چرا که شما در موضوعی پیشرفت می کنید که با لذت همراه باشد.
واقعیت امر این است که حافظان قرآن موفق نیز به این امر اشراف داشته و به هیچ عنوان این نکته که به لحاظ دستوری و تکلیفی به این عمل می پردازند نمی تواند صحیح باشد. هر آنچه که موجب افزایش لذت بردن معنوی و حسی و حافظه‌ ای می شود در حفظ قرآن واجب هستند. در طرف مقابل هر نکته ‌ای که موجب کاهش لذت بردن یک حافظ در محفوظاتش می شوند می توانند موجب مخدوش شدن روند شده و اینکه حافظ دچار زدگی شود. این عمل می تواند به اشباع کاذب در ذهن منجر شده و روند را متوقف کند. پس این حالت می‌ توان گفت که یک حالت میزان الحراره بوده و بخشی از آن مختص به استاد خواهد بود. برخی از شاخصه ها مختص به استاد بوده و اینکه استاد بتواند یکی دو سال آینده شاگرد خود را حدس بزند. یک سری از شاخصه ها نیز مخصوص به فرد بوده که باید در حضور خود و در انجام فعالیت های روزمره از آن ها استفاده کند.
یکی از این شاخصه ها که مختص به فرد است این است که حتماً بتواند از مسیر لذت کافی را ببرد. حالا چه کار باید کرد که بتوانیم لذت بردن از مسیر را افزایش دهیم. خیلی از نکات و موضوعات را شما باید بدانید تا کیف کردن وجودی را از حفظ قرآن تکمیل کنید. بخشی از این فرآیند معنوی، بخشی از آن اعتقادات درونی، یعنی اینکه ما بدانیم در محضر پروردگار قرار داریم و بخشی از آن نیز فنی بوده و اینکه فرد بداند چگونه تمرکز بگیرد، سرعت خواندن را چگونه تنظیم کند، حجم روزانه تمرینات به چه اندازه باشد، میزان استراحت روزانه چگونه است و بسیاری از نکات دیگر که می توانند اثر گذار باشند. ولی نکته مد نظر ما این است هنگامی که احساس کردید دچار کاهش لذت ذهنی از مسیر حفظ قرآن هستید (چرا که مشاهده شد هنگامی که با لفظ حفظ قرآن مواجه می ‌شویم یک فضای سنگین افراد بیرون از گود احساس می کنند) چه کاری باید انجام دهید. اگر آدم یک کاری را از روی علاقه انجام دهد و برای آن وقت بگذارد و آن هنر و مهارت را بتواند با ممارست فرا بگیرد و عشق و علاقه به کار مد نظر داشته باشد می تواند به موفقیت دست یابد.
حال فرض کنید که فرزند شما نوجوان بوده و قصد دارند در مسیر حفظ قرآن قرار گیرتد. شما باید با تشویق، تمجید و هر عملی که می تواند موجب افزایش انرژی مثبت در درون وی شود، آن را در درجه بالا نگه دارید. اگر خود شما نیز قصد ورود به این زمینه را دارید باید به بهترین شکل بتوانید خود را مدیریت کنید. حواس خود را جمع کنید که گرایشات مفاهیمی و عمق بخشی به حفظ قرآن به لحاظ تصویری و معنایی می تواند لذت بردن شما را در مسیر حفظ افزایش دهد. اگر در تمریناتی که انجام می ‌دهید حالت تکلف سنگینی و بی میلی را احساس می کنید حتما با یک استاد مشورت کرده و بدانید که یک جای کار شما لنگ می زند. خود ما هنگامی که شروع به فرآیند حفظ قران کردیم از همان ابتدا در مسیر قرار گرفته ایم. میزان رضایت ما از این مسیر به گونه ‌ای است که چنانچه قرآن دو یا سه جلد نیز باشه اما به این مسیر ادامه می دهیم. چرا که به این عمل علاقه داشته و خود نیز معرف های تشویقی را در خود افزایش داده ایم.
انشالله که در زیر سایه قرآن محفوظ باشید.

کارگاه حافظه نوین
آموزش مهارت های اساسی حافظه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *