سلام می کنم به حافظان حال و آینده کشور، نوجوانان و بزرگسالان، خانم‌ ها و آقایانی که در این عرصه وقت می گذارید. امیدواریم که بهترین پیشرفت را داشته باشید.
ما برای اینکه بتوانیم حافظه کوتاه مدت خود را به‌ خوبی همراهی کنیم و به تبع آن حافظه بلند مدت را نیز بتوانیم به خوبی همراهی کنیم، در مسیر حفظ قرآن باید درک کنیم که سنگ بزرگ نشانه نزدن است. به عنوان مثال چنانچه ما برای حفظ بخواهیم قطعات بزرگی را انتخاب کنیم و اصرار داشته باشیم که یک آیه دو یا سه خطی را چندین بار بخوانیم، این شیوه می تواند غلط باشد. لازم است که ما برای حفظ کردن تقطیع کرده و به اصطلاح قطعه قطعه، لقمه لقمه و کوچک کوچک کردن، قطعات را به ذهن ارسال کرده و روش های تکمیلی و فاخر را انتخاب کنیم تا بتوانیم آیه را در ذهن هک کنیم. به لحاظ کلی قطعات بزرگ مانند دو خط یا سه خط به هیچ عنوان پیشنهاد نخواهد شد. البته باید بدانید که قطعات بسیار کوچک مانند نیم خط و یک خط نیز توسط اساتید توصیه نمی شوند. هر چند لا به لای قطعات یک خط یا یک و نیم خط، قطعات نیم خط به خوبی می توانند به حافظ کمک کنند. خلاصه اینکه اشتباهی که به خصوص نوآموزان مرتکب می شوند این است که گمان می کنند منی که توانایی حفظ کردن دو خط به صورت یکجا را ندارم دچار ضعف در حافظه هستم. این تصور بسیار غلط محسوب می‌ شود. به هیچ عنوان توصیه نمی‌ شود که شما دو خط را به صورت یک جا حفظ کنید. پیشنهاد اولیه ما این است که این دو خط را دو قطعه و دو جز کرده و ابتدا قطعه اول را اجرا کرده و با صدای رسا بدون فراموشی و تپق بتوانید اجرا کنید. سپس قطعه دوم را با همین روش می ‌توانید حفظ کنید. پس از انجام این کار با استفاده از روش هایی که وجود دارد و در کلاس ها به شما آموزش داده می شوند می توانید این دو قطعه را به هم چفت و بست کرده و یک حفظ پویا و مطمئنی را تجربه کنید.
یک صفحه قرآن عثمان طاها در نظر بگیرید که دارای ۱۵ خط است. فرض کنید که این صفحه دارای شش و یا هفت آیه باشد. در این صفحه تنوع آیات به گونه ‌ای است که برخی از آن ها یک خطی دو خطی و سه خطی خواهند بود. ما باید با ذهن خود بازی بازی کرده به طرفی که ذهن تنبل نشده (برخی از حافظان از آن ور افتاده و بسیار تکه تکه و لرزان لرزان آیات را حفظ می کنند و حافظه آن ها به هیچ عنوان تقویت نخواهد شد. حافظه این دوستان برای حفظ ۱۵ خط تبدیل به ۲۰ الی 30 بخش شده و قطعا در ذهنشان خواهد پرید) در طرف مقابل برخی دوستان گمان می کنند که یک آیه سه خطی را باید چند بار خوانده تا یک جا بتوانند آن را حفظ کنند. این روش نیز کاملاً از نظر ما خطا خواهد بود بنابراین شما باید جانب تعادل را به طور کامل حفظ کنید.
ضابط این قضیه این است که سه ویژگی که ما برای شما بیان می‌کنیم را مد نظر قرار دهید. نخستین ویژگی بحث موسیقی کلام خواهد بود. یعنی جایی را انتخاب نکنیم برای قطعه زدن که به اصطلاح کلام بی ریخت بوده یا ناموزون باشد.
ویژگی دوم بحث سختی و آسانی لغات داخل قطعه مد نظر خواهد بود. به عنوان مثال چنانچه کلمات آسانی در آیه انتخاب شده وجود داشته باشند شما می توانید تا یک و نیم خط انتخاب نمایید. در طرف مقابل چنانچه لغات کمی سخت تر باشند شما می توانید آن را به یک خط یا سه چهارم خط تقطیع کنید. پس سختی و آسانی واژگان را نیز حتماً باید مد نظر قرار دهید.
نکته سوم که نیز اهمیت بالایی دارد نگاه ما به ترجمه خواهد بود. یعنی ما طوری باید تقطیع را انجام دهیم که تولید یک عبارت امکان پذیر باشد. به اصطلاح نباید طوری باشد که یک کلام به هم ریخته و شهید شود.
توجه داشته باشید که با رعایت این ۳ نکته می توانید به بهترین شکل عمل کنید. به هیچ عنوان نباید از فرآیند تقطیع ترسیده و آیات را به شکل تیکه تیکه تقسیم بندی نکنید. در طرف مقابل نیز نباید آیات را به صورت درشت و بزرگ در نظر بگیرید. این عمل موجب می شود که ذهن خسته شده و عملکرد نامناسبی داشته باشد. در نهایت باید به گونه‌ ای عمل کنید که ذهن نه تنبل نشده نه فشار زیادی به آن وارد شود. پس باید یک حالت چابکی با استفاده از دریافت هایی که مشغول به تمرین آن هستید داشته باشید. کشف حد وسط و تعادل بسیار حائز اهمیت خواهد بود. ان شاء الله که موفق و موید باشید.

کارگاه حافظه نوین
آموزش مهارت های اساسی حافظه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *