ما تا کنون برای شما در مورد مباحث مختلفی صحبت کرده ایم. عموما مباحثی که ما برای شما بیان کرده ایم به کنترل تمرکز، افزایش تمرکز و مانع شدن از پرش تمرکز هنگام اجرای محفوظات بوده است. علاوه بر نکاتی که تا کنون برای شما بیان کرده ایم، برای اینکه بتوانید هنگام کار محفوظات از نظر تمرکزی، بهترین عملکرد را داشته باشید این است که اصولاً در حالت ابتهاج و در حالت اقبال قلبی خود تمرینات را چیدمان کنید. یعنی تمرینات نباید حالت تحمیلی داشته باشند. هنگامی که قصد خواندن قرآن را دارید باید با لذت تمام، اقدام به خواندن نماید. تمام آنچه که شما برای این امر نیاز دارید ابتهاج و انبساط خاطر و اقبال قلبی خواهند بود. اصطلاح دینی این امر یعنی اقبال قلب به معنی این است که در منظر قرآن حاضر بوده و خود را برای خواندن آن فراهم کنیم.
متاسفانه به شکل گسترده مشاهده می شود که برخی از مراجعین هنگام حفظ قرآن حالت بدی برای خود به صورت تکلیف ایجاد کرده این امر در نهایت موجب می شود که از لذت خواندن و حفظ قرآن دور شوید. علاوه بر این با کاهش لذت، تمرکز کافی نداشته و موجبات کاهش تمرکز در شما فراهم می شود. توجه داشته باشید که شرایط در طول شبانه روز نمی تواند این گونه باشد. یعنی شما در تمام ساعات شبانه روز نمی توانید با حالتی نرمال و یک دست اقدام به خواندن و حفظ قرآن نمایید.
تمام افراد در ساعات مختلف شبانه روز حالات متفاوتی دارند. به عنوان مثال صبح با حالتی خاص و ظهر و بعد از ظهر با حالتی دیگر مواجه خواهیم بود. یعنی چنانچه شروع به تمرین حفظ و قرائت نموده اید و پس از ۵ یا ۱۰ دقیقه اقدام به تکرار محفوظات و ارسال آیات جدید به ذهن احساس خستگی و همچنین عدم حضور قلب دارید بهترین کار این است که قرآن را بوسیده و برای نیم ساعت را یک ساعت بعد کنار بگذارید.
تمام منظور و مقصود ما این است که حداقل از کشش های باطنی و استاندارد که از قلب و روح خود دریافت می کنید استفاده نمایید. بارها مشاهده شده که بسیاری از افراد جهت تقویت اراده و پشتکار خود گمان می‌ کنند که باید تمام ظرفیت خود را خالی کرده و خود را مجبور به تمرین کنند. شرایطی که موجب می شود قابلیت بالانس این دو امر را نداشته باشند.
منظور از بالانس این شرایط این است که شما پشتکار و اراده و همچنین نظم را با حس و حال خوب و مناسب و با خواست و اقبال قلبی و درونی بتوانید بالانس نمایید. در حالت کلی منظور حفظ حد اعتدال خواهد بود.
حفظ اعتدال و بالانس یعنی اینکه شما در هنگام تمرینات نه با بی نظمی و بی انضباطی و شلختگی مواجهه باشید نه حالتی تکلیفی، سختگیرانه و آزاردهنده برای خود ایجاد نمایید. مشاهده می ‌شود برخی از دوستان بدون در نظر گرفتن احوالات وجودی خود دائماً سعی بر تکلیف چینی برای خود می کنند. برای مواجه شدن با این حال می توانید از نکات مختلفی بهره مند شوید.
نکته اول اینکه برای اینکه حس و حال بهتری داشته باشید سعی کنید در تمرینات قبل از اینکه احساس خستگی کنید، استراحت مناسبی داشته باشید. این اصطلاح معمولاً در کوهنوردی نیز وجود دارد و یک تعبیر در این زمینه بیان می‌ کند قبل از خسته شدن بهترین کار استراحت کردن خواهد بود.
منظور ما این است به اصطلاح نباید به گونه ‌ای عمل کنید تا جان شما در آمده و پس از تحمل فشار زیاد احساس کنید که نیاز به استراحت خواهید داشت. توصیه ما این است که ۲۰ درصد قبل از اینکه توان شما به سقف خود برسد و همچنین حالت ذهنی و جسمی شما از نرمال بودن فاصله بگیرد به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه اقدام به استراحت نمایید. شما با این کار علاوه بر استراحت دادن به مغز خود موجب می شوید که عملکرد بهتری در ادامه داشته باشید.
منظور کلی ما این است که هنگام انجام تکرار محفوظات و تمرین حافظه سعی کنید هوای ذهن و حافظه را داشته باشید. یعنی به هیچ عنوان به یکباره نباید تاخت و نیاز است که با یک انگیزه و علاقه مناسب، ذهن خود را مدیریت کنید.
انشالله در زیر سایه قرآن محفوظ باشید و سعی کنید همواره به احوالات درونی خود هنگام تمرینات قرآنی اهمیت دهید.

کارگاه حافظه نوین
آموزش مهارت های اساسی حافظه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *