هدف از حفظ قرآن چیست؟

مهم‌ترین هدف از حفظ قرآن، انس گرفتن با کلام الله و پروردگار است. حافظان قرآن می‌تواند با تسلط به قرآن از مفاهیم عمیق و گسترده آن در زندگی فردی و اجتماعی خود بهره بگیرند و در زندگی خود به ویژه در شرایط سخت و دهشتناک، به کلام خداوند تمسک یابد. این امر زمانی میسر می‌شود که حافظان فقط الفاظ قرآن را حفظ نکرده باشند و بر معنا و مفاهیم آن نیز اشراف کافی داشته باشد.

حافظ قرآن با تمرین و تکرار مداوم آیات به عمق معانی و مفاهیم آن‌ها پی می‌برد و دیگر فاصله‌ای بین خودش و قرآن باقی نمی‌گذارد. در این مطلب از سایت علیین قصد داریم هدف از حفظ قرآن و جایگاه حافظان از منظر قرآن را بررسی کنیم. اگر شما هم به دنبال درک مهمترین هدف از حفظ کلام خداوند هستید تا انتها با این مطلب همراه باشید.

هدف از حفظ قرآن چیست؟

خداوند با هدف هدایت بشریت آیات قرآن را از طریق فرشته وحی به پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) نازل کرده است و ایشان نیز این آیات مبارک را برای دیگران بازگو کرد‌ه‌اند. بنابراین حفظ کلام خداوند در ذهن اهمیت فراوانی دارد. زیرا بدین وسیله مسلمانان برای همیشه آیات را در قلب و ذهن خود دارند و همیشه می‌توانند از آن‌ها بهره ببرند.

امام صادق علیه السلام می‌فرمایند: «بر مردم لازم است که قرآن را قرائت کنند. قرائت قرآن بر دو نوع است؛ یکی روخوانی قرآن که انسان متن را می‌خواند و دیگری قرائت از روی ذهن است. یعنی انسان آنچه که در ذهنش ثبت شده را مرور می‌کند.» فردی که حافظ قرآن است می‌تواند بهتر مفاهیم آیات را درک کند و با کلام خدا مأنوس شود به همین علت به کار بردن آن‌ها در زندگی روزمره و تمسک جستن به آیات نیز آسان‌تر می‌شود.

هدف از حفظ کردن قرآنحفظ قرآن و اشراف پیدا کردن بر معانی و مفاهیم آن آنقدر اهمیت داشت که ابن مسعود، صحابه خاص پیامبر که خودش از حافظان و معلمان قرآن بود، می‌گوید: «پیامبر وقتی برای ما مجموعه‌ای از آیات را تلاوت می‌کردند تا ما آیات را به خاطر نمی‌سپردیم، درک نمی‌کردیم و به آن‌ها عمل نمی‌کردیم، حضرت به سراغ آیات دیگری نمی‌رفتند.» بنابراین اگر فردی حجم زیادی از آیات را فقط در ذهن خود جای داده باشد ولی از آن‌ها برای تفکر و عمل استفاده نکند به هدف اصلی حفظ قرآن نرسیده است.

از نظر بزرگان دین حفظ قرآن مقدمه‌ای است برای تامل در آیات قرآن با هدف عمل به آیات و قدم گذاشتن در راه درست زندگی. بنابراین کسانی که قدم در راه حفظ قرآن می‌گذارند، اگر بتوانند به درستی در آن تامل کرده و در مسیر درست قدم بگذارند به سرمنزل مقصود رسیده‌اند.

جایگاه حافظان از منظر قرآن

حافظ قرآن در نزد خدا جایگاه خاصی دارد. زیرا فردی که با قرآن مأنوس می‌شود و انس با آن را هدف اصلی زندگی خود قرار می‌دهد به مرور زمان معانی و مفاهیم قرآن در جسم و جانش نفوذ می‌کنند و تمام اعمال و رفتار او را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

همان‌طور که همیشه گفته شده، قرآن پاسخگوی تمام نیازهای انسان در تمام اعصار بوده و هست. اما انسان زمانی می‌توانند از این ویژگی قرآن بهره ببرد که در آیات آن تامل کند تا بتواند رفتارهای درست و نادرست را از یکدیگر تشخیص دهد. به بیان دیگر فرد باید سعی کنند با توسل به قرآن صفات و مسیر زندگی خود را با رضایت خداوند هماهنگ کند.

هدف از حفظ قرآنپیامبر اسلام می‌فرمایند که، برحق‌ترین مردم حاملان قرآن هستند. ارزش بالای حافظان قرآن به خاطر رفتارهای خداپسندانه آنهاست و این بزرگ‌ترین امتیاز برای حافظان محسوب می‌شود. چرا که معمولاً حافظان قرآن بر تمام احکام دین مسلط می‌شوند و می‌توانند رفتارهای درست و خداپسندانه را انتخاب کنند. در دیدگاه پیامبر و قرآن حاملان و حافظان قرآن برترین مومنان‌ هستند. برطبق آیات ۲۷ و ۲۶ سوره الرحمن حافظ قرآن می‌داند که هر چه بر روی زمین وجود دارد فانی است و تنها ذات با شکوه پروردگار ماندگار و باقی است. با داشتن چنین علمی تنها امید و تکیه گاه فرد خداوند می‌شود، که سرچشمه تمام نعمت‌هاست. حافظان جایگاهی رفیع و والا دارند که ثمرات زیادی برای آن‌ها در نظر گرفته شده است. در ادامه تعدادی از برکاتی که نصیب حافظ قران می‌شوند را بیان می‌کنیم:

  1. دوستی با خدا: پیامبر می‌فرماید حافظان قرآن مشمول رحمت خدا هستند. کسی که به کلام خدا توسل جوید انگار با خداوند دوستی کرده است.
  2. بالاترین درجه بهشت: تعداد آیه‌های قرآن با درجات بهشت برابر است. زمانی که فردی وارد بهشت می‌شود به او گفته می‌شود بالا برو و قرآن بخوان. هر آیه رتبه‌ای دارد و تا جایی که آیات را تلاوت شود و پیش برو، رتبه تو آن‌جا می‌شود.
  3. همنشینی با انبیا: در جای دیگری پیامبر اسلام می‌فرمایند: گرامی‌ترین انسان‌ها بعد از انبیا، علما و بعد از آن‌ها حافظان قرآن هستند. این افراد مانند انبیا از دنیا می‌روند و همراه آن‌ها از قبرهای‌شان بیرون می‌آیند. به همراه انبیأ از پل صراط گذر می‌کنند و ثواب آن‌ها را نیز می‌برند. خوش به سعادت حافظان قرآن به سبب کرامت و شرافتی که نزد خداوند دارند.
  4. حفظ قرآن مساوی است با پرفضیلت‌ترین نعمت‌ها: پیامبر می‌فرمایند هر کس که کلام خدا را حفظ می‌کند گمان نکند چیزی بهتر از این در دنیا وجود دارد. زیرا اگر این‌طور اندیشه کند با فضیلت‌ترین نعمت را کم شمرده است.

از دیگر مقاماتی که برای حافظ قرآن در نظر گرفته‌اند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حافظان قرآن بی نیاز‌ترین مردمان هستند.
  • حافظان قرآن در روز قیامت حق شفاعت دارد.

در این مطلب از سایت علیین هدف حفظ قرآن و جایگاه حافظ قرآن را بررسی کردیم. حافظان قرآن جایگاه رفیعی در زندگی دنیوی و اخروی دارند که مهم‌ترین آن دوستی با خدا و همنشینی با اولیا است. با استفاده از کلاس‌های قرآنی موسسه علیین شما می‌توانید در این مسیر پر خیر و برکت قدم بگذارید و سعادتمند شوید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *