نظر رهبر راجع به حفظ قرآن

قرآن مسیر هدایت بشریت به کمال است و زندگی ما را با نورالهی پیوند می‌زند. رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت الله خامنه‌ای درباره انس با قرآن می‌فرمایند: “در این فضای آلوده و دهشتناک شایسته است که در مسیر بیکران معنویت قرآن کریم قدم بگذاریم تا از پلیدی‌ها و پستی‌های دنیا در امان بمانیم و این مهم جز با انس مداوم با کلام الله میسر نمی‌شود.” بنابراین رهبران جامعه که وظیفه هدایت مردم و اجتماع به راه درست را دارند، هرچه بیش‌تر با قرآن مانوس باشند بهتر می‌توانند جامعه را به سرمنزل مقصود نزدیک کنند.

از طرف دیگر مردم نیز در این مسیر نقش پررنگی دارد و آشنایی آن‌ها با اهداف عالی قرآنی می‌تواند مسیر رشد جامعه را هموارتر کند. این‌ها بخشی از سخنان آیت الله خامنه‌ای راجع‌به اهمیت انس با قرآن هستند. اما ایشان آشنایی سطحی با قرآن را کافی نمی‌دانند و معتقدند افراد باید در این مسیر بیش‌تر پیش‌ بروند تا زودتر در مسیر رشد قرار بگیرند. بیش‌ترین تاکید رهبر انقلاب بر حفظ قرآن است. بنابراین قصد داریم در این مطلب نظر رهبر راجع به حفظ قرآن را بررسی کنیم.

تلاوت، مقدمه حفظ قرآن

رهبر معظم انقلاب حضرت آیت‌الله خامنه­‌ای در نشست‌های زیادی در رابطه با اهمیت انس با قرآن صحبت کردند. از نظر ایشان خواندن و نگاه کردن به آیات قرآن زنگار را از دل می‌زداید و انسان با تلاوت هر آیه قدمی در راه معنویت می‌گذارد. بنابراین تلاوت آیات زمینه‌ساز انس با قرآن است.

آیت‌الله خامنه‌ای معتقد هستند اگر تلاوت قرآن زیبا باشد، در اعماق وجود انسان نفوذ می‌کند. قاری باید با صدایی خوش و نوایی آهنگین آیات را قرائت کند و فقط به دید روخوانی به تلاوت آیات نگاه نکند. قاری باید آیات را طوری تلاوت کند که انگار آیات کریمه  قرآن در حال نازل شدن بر قلب مخاطب هستند. قاری باید آهنگ‌ها را با مضامین منطبق کند و از نوا برای برجسته کردن معنا و مضمون هر آیه کمک بگیرد.

آیت‌الله خامنه‌ای می‌فرمایند تلاوت صحیح قرآن اولین قدم متعلم برای رسیدن به مقام والای حافظ است. زیرا روخوانی مداوم سبب ثبت آیات در ذهن و قلب قرآن آموز می‌شود و او پس از مدتی می‌تواند آیات را به خوبی به خاطر بیاورد.

نظر رهبر راجع به حفظ قرآن چیست؟تهذیب، دومین راه انس با قرآن و حفظ آن

رهبر عظیم الشان اسلام می‌فرمایند: “لازمه همنشینی با قرآن و حفظ آن، خلوص قلب است.” در قرآن آمده است که “لَا يَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ” همه نمی‌توانند به قرآن دست یابند به جز پاکیزگان. نمود بارز این افراد اولیا بزرگ اسلام هستند که حد اعلای طهارت محسوب می‌شوند.

از نظر رهبر هرکسی که بخواهد با این اقیانوس بی ‌پایان ارتباط برقرار کند و بر آن مسلط شود، باید آلودگی را از خود دور کند. رهبر معظم انقلاب در این باره می فرمایند: افراد باید مثل آینه با قرآن مواجه شوند؛ باید زنگار را از دل هایشان بزدایند تا قرآن در جان آن‌ها انعکاس پیدا کند. بدیهی است که همه افراد نمی‌توانند به این مرتبه نائل شوند. این مرتبه برای کسانی است که دل‌هایشان را با توسل به خدا و کلام او پاکیزه می‌کنند و با ایمان و باور با قرآن مواجه می‌شوند و الا کسانی که دل معاند دارند، نوای قرآن و پیام آن در دل آن‌ها اثری نمی‌کند.

از نظر آیت الله خامنه‌ای آثار انس با قرآن می‌تواند مواردی مانند توانایی پاسخگویی به مسائل شرعی، هدایت شدن به سمت نور، تربیت صحیح و قدم گذاشتن در راه درست باشد. بنابراین ایشان توصیه می‌کنند که افراد پا را فراتر بگذارند و در مسیر حفظ قرآن قرار بگیرند.

نظر رهبر راجع به حفظ قرآن

آیت الله خامنه‌ای می‌فرمایند که موثرترین روش احیا و حفظ قرآن، عمل به آن و قدم گذاشتن در راه آن است. اما قدم گذاشتن در راه قرآن، تنها به تلاوت و خواندن آن ختم نمی‌شود. بلکه باید سعی کنیم جامعه را بر اساس قرآن بنا کنیم؛ باید فکر و عمل‌مان را قرآنی کنیم، باید قرآن را باور کنیم و وعده‌های قرآن را وعده‌هایی صدق و حق بدانیم.

رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند این موارد ممکن نمی‌شود مگر با تدبر در قرآن. تدبر در قرآن مراحلی دارد که عبارتند از تلاوت صحیح، درک معانی و مفاهیم و حفظ قرآن. نظر رهبر راجع به حفظ قرآن از این قرار است که ایشان فرموده‌اند، حفظ کلام الله بسیار مهم و حیاتی است زیرا حافظان قرآن به‌طور مداوم آیات قرآن و مفاهیم آن را تمرین و تکرار می‌کنند. همین تکرار مداوم باعث می‌شود فرصت تدبر در آیات فراهم شود. تدبر در قرآن با روخوانی و تلاوت ساده به دست نمی‌آید، بلکه با تکرار و انس عمیق با آیات میسر می‌شود. زیرا در قرآن مفاهیم عمیقی وجود دارند که تلاوت و روخوانی ما را به عمقی که لازم است نمی‌رساند. بنابراین حفظ و فهم معانی قرآن مسئولیتی اجتماعی و بسیار مهم است.

آیت الله خامنه‌ای در بیانات خود می‌فرمایند جوانان باید قدر سنی که در آن هستند را بدانند و از فرصت‌های موجود برای حفظ و تدبر در قرآن استفاده کنند. زیرا در سنین بزرگسالی کم‌تر چنین فراغتی به وجود می‌آید تا افراد بتوانند به خوبی برای حفظ قرآن وقت بگذارند. حفظ قرآن ثمرات بسیار زیادی دارد که اگر جوانان از فرصت‌های خود به خوبی استفاده کنند می‌توانند به این ثمرات را دست یابند.

در این مطلب با نظر رهبر راجع به حفظ قرآن آشنا شدیم. از نظر رهبر جمهوری اسلامی، جامعه قرآنی شکل نمی‌گیرد مگر با تدبر در آیات قرآن و بهترین راه تدبر در آیات، حفظ قرآن و تامل در آن است. ایشان معتقد هستند باید اساس جامعه را بر آموزش و انس با قرآن پایه‌گذاری کرد و پیشنهاد می‌کنند این کار از سنین کودکی و نوجوانی و از مدارس شروع شود. زیرا این سنین بهترین زمان یادگیری قرآن است و کمک می‌کند جوانان در مسیر درست و میسر ساختن اهداف جامعه اسلامی گام بردارند و سعادتمند شوند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *