فضائل حفظ قرآن

در دین اسلام انس با قرآن بسیار سفارش شده است. زیرا این کتاب آسمانی هدایت‌گر انسان‌ها به سوی سعادت بوده و در انتخاب مسیر درست زندگی نقش مهمی را ایفا می‌کند. همانطور که پیامبر اسلام (ص) فرموده‌اند: «حافظان قرآن مشمول رحمت خدا، در بر کنندگان نور خدا و آموزگاران کلام خدا هستند. کسی که با این افراد دوستی کند انگار با خدا دوستی کرده است.» بنابراین حافظان قرآن نه تنها جایگاه والایی نزد پروردگار دارند، بلکه شامل رحمت الهی نیز می‌شوند. به‌علاوه حفظ قرآن از ابتدای نزول آن تا کنون مانع از تحریف قرآن شده و این موضوع یکی از مهمترین نتایج حفظ کردن قرآن توسط مسلمانان است.

همچنین بزرگان و علمای دین نیز توصیه‌های زیادی راجع به اهمیت حفظ قران دارند. در ادامه نظرات برخی از بزرگان و علمای دین را راجع به حفظ قرآن بررسی کنیم. اگر شما برای قدم گذاشتن در این راه پر خیر و برکت به دلایل محکم‌تری نیاز دارید، تا انتها با این مطلب همراه باشید.

حفظ قرآن در کلام ائمه

ائمه و معصومین در رابطه با حفظ قرآن سخنان زیادی دارند. ائمه در جایگاه‌های مختلف، متناسب با آگاهی و ایمان مخاطبان به این امر مهم اشاره کرده‌اند. سخنان بزرگان دین نشان می‌دهد که حفظ قرآن چنان اهمیتی دارد که بسیاری از فضائل دینی جز با توسل جستن به قرآن به دست نمی‌آیند.

  1. امام صادق علیه السلام می‌فرمایند: «فردی که حافظ قرآن باشد و به فرامین این کتاب آسمانی عمل کند با فرشتگان نیک رفتار و پیامبر نشست و برخاست می‌کند.»
  2. همچنین امام صادق علیه السلام در جای دیگر می‌فرمایند: «بهترین و بزرگ‌ترین افراد امت من کسانی هستند که با قرآن مانوس باشند. این افراد کسانی جز قاریان، حافظان و شب زنده داران نیستند.» بنابراین حافظ قرآن از نظر امام صادق در بین برگزیدگان امت جای دارد.
  3. امام علی علیه السلام می‌فرمایند: «قرآن بخوانید و آن را به ذهن بسپارید؛ زیرا خداوند دلی را که قرآن در آن جای داشته باشد مورد عذاب قرار نمی‌دهد.» بنابراین مطابق با سخن امام علی علیه السلام حافظ قرآن از عذاب الهی ایمن می‌ماند.
  4. حفظ و انس با قرآن، انسان را در مسیر راستی و عمل به وحی قرار می‌دهد. در نتیجه حافظان قرآن از آتش جهنم دور می‌ماند. گواه این مدعا سخن پیامبر اسلام است که می‌فرمایند: «اگر قرآن در پوستی باشد، آتش به آن نمی‌رسد.»
  5. حضرت محمد (ص) می‌فرمایند: «کسی که در وجودش هیچ مقداری از قرآن نداشته باشد، مانند خانه‌‌ای ویران است.» انس با قرآن قلب انسان را آباد و روح او را تغذیه می‌کند. به‌علاوه شرافت و ارزش انسان‌ها با تقوا و میزان انس آن‌ها با قرآن مشخص می‌شود.

فضائل حفظ قرآن از نظر بزرگان دینحفظ قرآن در کلام بزرگان دین

حفظ قرآن علاوه‌بر اینکه باعث نورانی شدن باطن می‌شود، مسلمانان را به مسیر درست زندگی هدایت می‌کند و برکات دنیوی و اخروی زیادی نیز به همراه دارد. این نتایج مثبت باعث شده تا علاوه‌بر ائمه و معصومین، بزرگان و علمای دین نیز به حفظ قرآن توصیه فراوانی شده است. برای نمونه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. استاد علامه سید محمد فرزان همواره به شاگردان خود می‌گفتند: «همانند پدران و اجدادتان هر صبح بعد از به جا آوردن نماز به درگاه خدا، حتماً آیاتی از کتاب مقدس را تلاوت کنید و آن ها را به خاطر بسپارید. با قرآن انس داشته باشید تا دلهایتان به نور قران روشن شود.»
  2. شهید دوم در بیانات خود می‌فرمایند: «اولین و مهم‌ترین چیزی که افراد قبل از شروع به تحصیل باید بر آن مسلط شوند، قرآن است. شاگردان باید حفظ کتاب خداوند را شروع کنند و قرآن را به صورت قوی و ماندگار به خاطر بسپارند. زیرا قرآن بنیان تمام علوم دین است.» گواه این مدعا شیوه تدریس علمای بزرگ دین است که حدیث و فقه را فقط به کسانی می‌آموختند که حافظ قرآن باشد.
  3. از شهید اول نیز نقل شده است که: «آیاتی از قرآن را انتخاب کنید؛ آن‌ها را تکرار کنید و ملکه ذهن خود بسازید. اگر در توانتان هست قرآن را حفظ کنید اما اگر توانایی کافی ندارید، هر مقدار از آن را که توانستید به خاطر بسپارید و در این کار کوتاهی نکنید.»

در این مطلب به بررسی اهمیت حفظ قرآن در سخنان ائمه و علمای دین پرداختیم. بر طبق روایات و بیانات موجود حفظ قرآن یکی از وظایف مهم مسلمانان است که نباید از آن غافل شویم. این کار موجب روشن شدن دل، صفای باطن و قدم گذاشتن در راه سعادت می‌شود.

حفظ قرآن باید با هدف صیانت از کلام خدا، رضای خدا و تدبر در آیات کلام الله انجام شود. تنها با این هدف است که شما از برکات این کار پرفضیلت بهره‌مند می‌شوید. در موسسه علیین اساتید مجرب با به روزترین متدهای آموزش قرآن شما را در این مسیر پرخیر و برکت همراهی می‌کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *