حافظه تصویری کودکان در حفظ قرآن

قران نور زندگی انسان‌هاست و افراد را از تاریکی و گمراهی به سمت نور و روشنایی هدایت می‌کند. بنابراین بهتر است آشنایی و انس با قرآن از کودکی شکل بگیرد. آموزش قرآن به کودکان یکی از اصلی‌ترین حقوقی است که کودک بر والدین خود دارد؛ این آشنایی و مأنوس شدن با کلام خدا باید متناسب با شرایط روحی، جسمی، خواسته‌ها و نیاز کودک شکل بگیرد تا کودک از مسیر خسته نشود و آیات قران در ذهن او ثبت شوند.

یکی از بهترین و آسان‌ترین روش‌های آموزش قرآن به کودکان، استفاده از حافظه تصویری کودکان است که در کارگاه حافظه نوین موسسه علیین به خوبی آموزش داده می‌شود. در ادامه اهمیت حافظه تصویری در کودکان و آموزش قرآن با استفاده از این ویژگی بررسی می‌شود و شما به واسطه آن می‌توانید به راحتی کودک را با قرآن آشنا کنید به نحوی که آیات در ذهن او ثبت و ضبط شوند.

حافظه تصویری چیست؟

مغز انسان ویژگی‌ها و پتانسیل‌های زیادی دارد، اما ما بسیاری از آن‌ها را نمی‌شناسیم. یکی از این ویژگی‌ها حافظه تصویری مغز است که مانند یک دوربین عکاسی عمل می‌کند. این ویژگی قادر است تصاویر و اطلاعاتی را که چشم می‌بیند، در ذهن ثبت کند. کیفیت ثبت تصاویر در مغز افراد مختلف متفاوت است. برخی افراد تصاویر دریافتی را با جزئیات دقیق به خاطر می‌آورند و برخی دیگر فقط می‌توانند کلیات موضوع را برای خود یادآوری کنند.

ذهن برای یادآوری رویدادها و مطالب، معمولا از حافظه بصری کمک می‌گیرد و مطالب و موضوعاتی را که ذهن ثبت کرده به صورت یک پازل کنار هم می‌چیند تا یک کل منسجم شکل بگیرد. حافظه بصری با استفاده از سه مرحله داده‌های دریافتی را به مغز منتقل و در آن‌جا ثبت می‌کند. این مراحل به شرح زیر هستند:

  • مرحله اول دریافت موضوع است. در این مرحله چشم تصاویر را می‌بیند و ذهن آن‌ها را به صورت یک پازل دریافت می‌کند. در این مرحله اکثر ویژگی‌های ظاهری موضوع در ذهن ثبت می‌شوند.
  • مرحله دوم مرحله پردازش است. این مرحله از لحظه‌ای که چشم تصویر را می‌بینید یا آن را در ذهن مجسم می‌کند شروع می‌شود. در طی این پروسه تکه‌های پازل کنار هم قرار می‌گیرند و کل منسجم شکل می‌گیرد.
  • مرحله سوم مرحله بازیابی و یادآوری است. در این مرحله تکه‌های پازل به‌صورت منسجم‌تری به یکدیگر متصل می‌شوند و مفاهیم از یکدیگر متمایز می‌شوند. از کنار هم قرار گرفتن این سه مرحله شخص می‌تواند مفهومی را به یاد بیاورد و آن را بیان کند.

این یادآوری متناسب با قدرت حافظه بصری هر شخص متفاوت است؛ در برخی افراد بازیابی مفاهیم و موضوعات کامل و بدون نقص انجام می‌شود و در برخی افراد دیگر تنها کلیات موضوع به خاطر می‌آیند.

آموزش قرآن با حافظه تصویری

نقش حافظه بصری در آموزش کودکان

حافظه تصویری کودکان نقش مهمی در روند یادگیری و تثبیت مطالب در ذهن آن‌ها دارد. کودک به واسطه حافظه بصری خود می‌تواند مطالب را به ذهن بسپارد، آن‌ها را پردازش کند و در نهایت به خاطر بیاورد. با استفاده از این مهارت آموزش و یادگیری مسائل مهارتی و اجتماعی برای کودک آسان‌تر می‌شود.

حافظه تصویری به دو بخش بلند مدت و کوتاه مدت تقسیم می‌شود که هر کدام کارکرد و وظیفه خاص خود را دارند. بنابراین در هنگام آموزش به کودکان با استفاده از حافظه تصویری باید بر هر دو بخش حافظه تمرکز شود. لازم به ذکر است که اگر حافظه تصویری کودکان دارای مشکل باشد، فرایند یادگیری برای کودکان خسته کننده می‌شود و آن‌ها نمی‌توانند کلمات، حروف و جملات را به خاطر بیاورند. حافظه تصویری همچنین در خلاقیت کودکان تاثیر فراوانی دارد. آن‌ها می‌توانند با استفاده از این حافظه مطالب و آموخته‌های خود را ترکیب کنند و مطالب جدیدی بسازند.

آموزش تصویری قرآن به کودکان

بهترین شیوه آموزش قرآن به کودکان آموزش تصویری قرآن به آن‌هاست. با استفاده از این روش آیات قرآن در ذهن کودک حک می‌شوند و او به راحتی می‌تواند آیات را پردازش و ارتباط بین آن‌ها را درک کند. برای آموزش تصویری قرآن به کودکان راه‌های زیادی وجود دارد که شما می‌توانید متناسب با توان و روحیه فرزند خود یکی از روش‌ها را امتحان کنید.

به‌عنوان مثال می‌توانید ابتدا معنا و مفهوم آیات و سوره‌ها را برای کودک داستان‌وار تعریف کنید و بعد از این که ذهن کودک آماده شد، با نشان دادن رسم الخط قرآن و قرائت کردن آیات سعی کنید کلمات در ذهن کودک نقش ببندند. آموزش قرآن به کودکان نیز نیاز به استمرار، صبر، تمرین و تکرار مداوم دارد.

نقش حافظه تصویری در حفظ قرآن

در کارگاه آموزش حفظ تصویری قرآن در موسسه علیین مهارت‌هایی مانند شناخت ابعاد و اجناس حافظه، فراگیری مهارت‌های افزایش تمرکز، کنترل واردات ذهنی، ارسال، ثبت و استخراج صحیح آیات از ذهن، حفظ سه بعدی قرآن (تصویری، آوایی و ادراکی)، نقشه یابی، ترتیب و توالی آیات، ارتقاء حافظه کوتاه مدت و بلند مدت و… آموزش داده می‌شود که شما با شرکت در این کارگاه می‌توانید هم خودتان حافظ قرآن شوید هم با استفاده از حافظه تصویری کودکان به فرزند خود کمک کنید تا قرآن را فرا بگیرد.

در این مقاله حافظه تصویری کودکان و نقش آن در یادگیری آن‌ها بررسی شد. بر اساس مطالب فوق و داده‌های موجود می‌توان گفت که حافظه بصری یکی از مهم‌ترین ابزارهای یادگیری برای کودکان و بزرگسالان است که می‌توان از آن برای حفظ قرآن نیز استفاده کرد. حفظ قرآن به روش تصویری یکی از ماندگارترین و بهترین روش‌ها برای تمامی افراد است. اگر شما هم دوست دارید از این روش برای حفظ قرآن کریم استفاده کنید توصیه می‌کنیم حتما از کارگاه حافظه نوین موسسه علیین استفاده نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *