چگونه حفظ قرآن را شروع کنیم؟

حفظ قرآن از کارهای بسیار پرفضیلتی است که در دین اسلام بسیار به آن توصیه می‌شود و اهمیت حفظ قرآن در احادیث پیامبر اسلام مشهود است. در تایید این مدعا می‌توان به سخنی از پیامبر عظیم شأن اسلام استناد کرد که می‌فرمایند: «بهترین شما کسی است که قرآن را بیاموزد و به دیگران یاد دهد.» یا در جایی دیگر عبدالله بن عمرو بن العاص به نقل از پیامبر می‌گوید: «در آخرت به حافظ قرآن گفته می‌شود قرآن بخوان. (به این وسیله مراتب بهشت را طی می‌کند) و این کار را آهسته و آهنگین انجام دهید؛ زیرا اقامتگاه شما در جایی است که آخرین آیه را تلاوت می‌کنید.» اما چگونه حفظ قرآن را شروع کنیم؟ حفظ قرآن را از کدام جزء شروع کنیم که آیات به خوبی در ذهن ثبت و در زمان تلاوت مانند رود بر زبان جاری شوند؟

اگر قصد دارید یکی از حافظان کلام الله باشید ولی نمی‌دانید از کدام جزء حفظ قرآن را شروع کنید، تا انتها با این مطلب همراه باشید. زیرا در ادامه بهترین روش حفظ قرآن و چگونگی شروع این مسیر برای شما شرح داده می‌شود. مطمئن باشید با به کارگیری روش مطرح شده در هنگام تلاوت قرآن از حفظ مشکلی نخواهید داشت و آیات منظم، منسجم و آهنگین بر زبان‌تان جاری می‌شوند.

حفظ قرآن را از کدام جزء شروع کنیم؟

کدام جزء قرآن را ابتدا حفظ کنیم؟

حفظ قرآن نیاز به استمرار، تلاش و نظم دارد. زیرا تمرین و تکرار مداوم و هدفمند است که کمک می‌کند شما به هدف خود برسید. علاوه‌بر تمرین و تکرار، داشتن مسیری مشخص که از نظم و انسجام خاصی برخوردار باشد نیز مهم است. بر همین اساس هر یک از معلمان و اساتید قرآنی روش و اسلوب خاصی برای متعلمان خود در نظر می‌گیرند و سعی می‌کنند قرآن‌آموز را به مقصد نهایی برسانند. اما موارد زیادی وجود دارد که قرآن‌آموز ناکام مانده و در میانه راه مسیر را ترک کرده است. یکی از مهم‌ترین علت‌های ناکامی افراد در حفظ قرآن، شروع نکردن مسیر از قسمت مناسب است. در مورد این‌که افراد از کدام سوره و جزء شروع به حفظ قرآن کنند نظریات متعددی وجود دارد که عبارتند از:

  • عده‌ای معتقدند که بهتر است متعلمان از جزء سی قرآن را حفظ نمایند.
  • برخی دیگر معتقدند که اگر حفظ قرآن از پنج جزء پایانی (سوره محمد به بعد) شروع شود، بهتر است.
  • دسته دیگری از افراد معتقدند که بهتر است حفظ قرآن از 10 جزء پایانی شروع شود.

امروزه نظریات فوق از جانب اساتید مجربی که خود را با ساختار جامعه و روحیات مردم هماهنگ کرده‌اند رد می‌شود. در رد نظرات مطرح شده می‌توان دلایل زیر را ارائه داد:

  • اگر قرآن آموزان از جزء سی شروع به حفظ قرآن نمایند، مجبور می‌شوند به جای تمرکز بر سطور و آیات، بر سوره‌ها متمرکز شوند. بنابراین زمانی که به سوره‌های بلند می‌رسند ذهن آن‌ها خسته می‌شود و کشش کافی نخواهد داشت. از طرف دیگر تعدد سوره‌ها در جزء سی باعث می‌شود ریتم و آهنگ کلام تغییر کند و ترتیب جملات و آیات در ذهن قرآن آموز بهم بریزد.
  • اگر قرآن آموز حفظ را از پنج جزء پایانی شروع کند و سپس به جزء یک برود، دچار مشکل و سردرگمی محتوایی می‌شود.
  • در رد گزینه سوم هم گفته می‌شود که علت سخت به نظر رسیدن 10 جزء پایانی بخاطر تکرار و تمرین کمتر این بخش‌هاست. حال آن‌که این جزءها درواقع تفاوت چندانی با سایر اجزاء ندارد. به بیان دیگر می‌توان گفت که اگر حافظ از 10 جزء پایانی شروع به حفظ کند در انتها مباحث جزءهای یک تا بیست برایش دشوار‌تر می‌شوند.

شاید الان بپرسید پس راه حل چیست و از کجا باید حفظ قرآن را شروع کنیم؟ از جزء اول؟ پاسخ سوال فوق مثبت و بهترین نقطه برای شروع حفظ قرآن، جزء اول است. روند آهنگین این جزء و محتوای منسجم و داستان‌وار آن باعث می‌شود ذهن قرآن‌آموز آماده دریافت مباحث و آیات متعدد شود و روابط بین آیات و مضامین قرآن را بهتر درک کند.

حفظ قرآن را از کدام سوره شروع کنیم؟

از کدام سوره حفظ قرآن را شروع کنیم؟

بسیاری از اساتید و معلمان حوزه حفظ قرآن به متعلمان و قرآن آموزان توصیه می‌کنند که حفظ قرآن را از اولین سوره، یعنی سوره بقره آغاز نمایند. برای چنین پیشنهادی دلایل زیادی وجود دارد که تعدادی از آن‌ها به شرح زیر می‌باشد:

  • جنس آیات سوره بقره به‌گونه‌ای است که موجب گرم شدن حافظه می‌شود.
  • شروع کردن با سوره بقره باعث می‌شود ترس قرآن‌آموز از بین برود.
  • روند داستانی سوره بقره کمک می‌کند محتوا و مفهوم آیات راحت‌تر در ذهن متعلم ثبت شود.
  • ریتم آهنگین آیات کمک می‌کند روند آموزش و یادگیری آسان‌تر و انگیزه حافظ کلام الله در میان مدت بیش‌تر شود.

ذکر این نکته حائز اهمیت است که اگر متعلم با روشی اصولی و استاندارد مانند روش حفظ تصویری قرآن تعلیم داده شود می‌تواند این مسیر را با موفقیت طی نماید.

در این مقاله بیان شد که چگونه حفظ قرآن را شروع کنیم و اول کدام سوره‌ و جزء قرآن را حفظ کنیم. بر طبق مطالب مطرح شده اگر قرآن‌آموز از جزء یک و سوره بقره شروع به حفظ کند، مسیر برایش جذاب‌تر و آسان‌تر می‌شود. علاوه‌بر این، ترس متعلم از مواجه با آیات و سوره‌های طولانی از بین می‌رود. این امر میسر نمی‌شود مگر با بهره‌گیری از روش تدریس اصولی که از بهترین روش‌های حفظ قرآن می‌توان به روش حفظ تصویری اشاره کرد. با بهره‌گیری از این روش ذات آهنگین، محتوای غنی، نظم و انسجام آیات در هنگام تلاوت حفظ می‌شود و شما می‌توانید مسیر حفظ قرآن را با موفقیت طی کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *